Autor
Kategorie:
Nezařazené

09/2010

V příloze zářijového čísla se věnujeme chovu dojeného a masného skotu. Čtenáři v ní naleznou řadu zajímavých článků z jejichž obsahu se dozvědí například o nových plemenech masného skotu, která k nám byla dovezena nebo o záchranném programu české červinky. Ve stálých rubrikách pak mimo jiné přinášíme reportáž ze slavnostního otevření stáje pro dojnice v Malči, představujeme největší stádo ovcí plemene merinolandschaf nebo na dalších stránkách přibližujeme moderní biotechnologické postupy u drůbeže.

Aktuálně
Mezinárodní vědecká konference zaměřená na problematiku probiotik a prebiotik 5
Ohlédnutí za konferencí BSAS 2010 7

Reportáž
Slavnostní otevření nové stáje pro dojnice 10
Ministr Fuksa: „Český venkov musí utratit peníze na českém venkově“ 12

Prasata
Pohnutá historie a současnost přeštického černostrakatého prasete 14
Metoda toku genů při simulaci různých intenzit selekce u prasat 18
Přečetli jsme pro vás 22

Drůbež
Moderní biotechnologické postupy u drůbeže 23
Perspektivy evropské produkce vajec 24
Využití heterotrofní Chlorelly k obohacení vajec luteinem a zeaxantinem 27

Ovce, kozy
Ve Cvrčovicích plánují větší stádo 29
Vybrané mikroprvky v mlezivu ovcí 31

Příloha: Chov dojeného a masného skotu
Uvidíme nejnovější plemena 37
Z Francie k nám dorazila nová plemena skotu 38
Patnáct let existence záchranného programu české červinky 43
Inspirace z Bavorska 44
Změny ve výpočtech PH masa 46
Je intenzivní výkrm perspektivní?II. část – Celoroštové ustájení 50
Vyřazování dojnic během laktace, analýza přežitelnosti 54
Zkušenosti s mlékomaty I. 57
Odizolovaná střecha má opodstatnění 58
Je povědomí o mléku a mléčných výrobcích dostatečné? 60
Negativní energetická bilance krav po porodu – využijeme nové parametry? 63

Titulní foto: Bavorské červinky z rodinné farmy Güntera Schulbese ve Voitsbergu
Foto Martin Jedlička

Připravujeme: Číslo 10/2010: Výživa a technologie krmení hospodářských zvířat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *