Asi čtvrtina prodejců burčáku nedodržuje pravidla hygieny prodeje

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se při kontrole částečně zkvašeného moštu z hroznů vinné révy původem z Čech nebo Moravy – burčáku – zaměřili především na kontrolu dodržování hygieny prodeje, správného označování a dokladů o původu zboží. Nedostatky zjistili asi u čtvrtiny z 65 kontrolovaných prodejců. Nápoj v několika případech prodávali v použitých PET lahvích, někteří neměli pitnou vodu, kterou při prodeji burčáku musí mít alespoň v zásobnících, sdělila mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Zatím se inspektoři zaměřili zejména na kontrolu dodržování hygieny prodeje, správného označování a dokladů o původu zboží. V nejbližší době ale začnou odebírat i vzorky na kontrolu obsahu exogenní vody. Prodejci často neznají, že jsou podle nového zákona o vinohradnictví a vinařství povinni informovat zákazníky o výrobci burčáku. Při kontrolách bylo ověřeno, že někteří se snaží nakupující odbýt, jiní uvádějí neexistující jména či firmy. Inspekce v těchto případech zahájila správní řízení a hrozí pokutami.
Při nákupu o kvalitě burčáku může být orientačním vodítkem například barva burčáku. Má být žlutá, okrová nebo béžová, nesmí být hnědá či mít tmavší odstíny, upozorňuje Kolejková Inspektoři doporučují zájemcům o burčák vyhýbat se nákupům podél silnic, nápoji předem baleném v uzavřených PET lahvích a bez známého původu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *