Bažantí maso předčí kuřecí

Odborníci na výživu a dietetiku hospodářských zvířat z Ústavu výživy, zootechniky a zoohygieny Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno porovnávali nutriční hodnotu nejčastěji konzumovaného masa brojlerových kuřat s masem v české kuchyni méně obvyklém, masem bažantím. Výsledky studie ukázaly, že bažantí maso je potravina s nutriční hodnotou daleko vyšší, než je tomu u oblíbených kuřat, uvedla mluvčí Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Lucie Stejskalová.

Vědci porovnávali nutriční hodnotu masa intenzivně vykrmovaných kuřat bažanta obecného (Phasianus colchicus L.) do věku 90. dnů a masa vykrmovaných brojlerových kuřat do věku 40. dnů. Poté byla v laboratořích analyzována prsní a stehenní svalovina z těchto zvířat, a to z 80 bažantích kuřat a 60 brojlerových kuřat. Při analýze vědci sledovali nutriční ukazatele důležité ve vztahu k výživě člověka. Jednalo se o obsah hrubého proteinu, tuku, popelovin, vápníku, fosforu a hořčíku v mase.
„Na základě provedených analýz bylo dokázáno, že existuje výrazný rozdíl v nutričním složení svaloviny bažantích a brojlerových kuřat, a to jak v obsahu organických, tak i anorganických látek,“ říká prof. Ing. Eva Straková, Ph.D., přednostka Ústavu výživy zootechniky a zoohygieny Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. „Prokázalo se, že bažantí svalovina slepiček i kohoutků obsahuje významně vyšší obsah hrubého proteinu ve srovnání se svalovinou brojlerových kuřat. U slepiček je v sušině prsní svaloviny o 5,16 %, u kohoutků o 7,95 % více hrubého proteinu než u prsní svaloviny brojlerových kuřat. Naopak se ukázalo, že bažantí maso je daleko méně tučné – z hlediska obsahu tuku bažantí svalovina obsahovala vysoce významně nižší obsah tuku, a to u slepiček o 55,27 % a u kohoutků o 55,51 % ve srovnání se svalovinou brojlerových kuřat,“ doplňuje profesorka Straková.
Výzkum tedy ukázal, že bažantí maso představuje pro svůj vysoký obsah hrubého proteinu a nízký obsah tuku vysoce nutriční potravinu převyšující svou dietetickou hodnotou maso brojlerových kuřat.
Rovněž odborníci zjistili, že prsní svalovina je nutričně kvalitnější než svalovina stehenní. Tedy na častou otázku při servírování, zda prsíčko nebo raději stehýnko, lze z hlediska obsahu živin jednoznačně doporučit prsní maso.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *