Belgičtí fanoušci domácího vaření piva mají svůj svaz

V zemi, kde zhruba 200 pivovarů produkuje více než tisíc různých piv, by nikdo nečekal, že se najdou i tací, kteří si budou chtít uvařit vlastní pivo. Opak je ale pravdou. V Belgii vznikl v červnu Svaz domácích pivovarníků, který má již 60 členů a každý týden přibývají další, kteří si chtějí měnit nápady a rady a získat levnější přísady, jako jsou slad a chmel, díky společným nákupům ve velkém.

„Je to chuť objevování, chuť dobře vyrobeného produktu, vaření piva je moje vášeň,“ řekl agentuře Reuters šéf svazu Axel Henrard a ukázal jim svůj vlastní amatérský pivovar ve stodole v jižní Belgii, který tvoří komplikovaný systém hrnců, ohřívačů a hadic. „Viděl jsem všechny malé pivovary a pomyslel jsem si, dobře, když to zvládnou oni jako velké pivovary, mám docela chuť si to zkusit sám,“ dodává 29letý Arnaud Laloy, který si založil malý pivovar ve své garáži. Členové svazu komunikují hlavně po internetu, kde se baví o teplotě kvašení, zařízení pro vaření piva a receptech. Henrard, povoláním psycholog, však upozorňuje, že recept je k ničemu, když nevíte, jak vařit. „Není to recept, který dělá pivo. Je to způsob, jakým na sebe vzájemně působí sládek a jeho vybavení,“ dodává.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *