Biovíno u nás začíná být v kurzu

V České republice přibývá výrobců biovína. Rozloha vinic, na kterých vinaři nepoužívají chemické postřiky, se od počátku roku do konce března zvýšila o 44 procent na 353 hektarů. Zvětšují se také rozlohy ovocných sadů a orné půdy pro pěstování biopotravin. Plochy se zvětšují díky poptávce, která bude v několika dalších letech strmě stoupat. Uvedl to Tom Václavík z agentury Green marketing.

Podle tajemníka Svazu integrované produkce vína a hroznů Tomáše Richtera by se výměra biovinic měla v příštím roce zvýšit až o tisíc hektarů. Pro zhruba tři desítky vinařů totiž skončí pětileté přechodné období integrované produkce, kterým musel projít každý zájemce o pěstování na výrobu biovína. „Změnou legislativy by se navíc mělo podařit zkrátit toto období, aniž by pěstitelům hrozilo vracení evropských dotací. ministerstvo zemědělství přislíbilo, že zákon by se mohl změnit od příštího roku, řekl Richter.
Zemědělci přecházejí stále častěji na biovýrobu nejen kvůli vyšším evropským dotacím, ale také vyšší poptávce po zdravých potravinách. „Není to ale tak, že se všechno, co má označení bio, prodá samo. Ta kvalita musí zůstat stejná jako u konvenční výroby,“ řekl vinař Miloš Michlovský, který biovíno produkuje na asi deseti hektarech vinic. „Mnozí vinaři zjistili, že lze vinice chránit i jinak než postřiky a že tyto systémy jsou účinné. I tak se ale biovýroba nehodí pro všechny vinice. V některých lokalitách je například velmi složitý boj s plevely,“ řekl Michlovský. Poslední roky byly navíc pro vinaře velmi příznivé a skutečná obranyschopnost biovinic se podle něj projeví až v horších letech.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *