Bramboráři hlásí pokles

Pokračující vývoz brambor zvyšuje v poslední době jejich farmářskou cenu, přesto však Ústřední bramborářský svaz letos očekává výrazný pokles ploch brambor. Podle odborníků je to především důsledek loňské nadúrody, která způsobila, že bramboráři prodávali téměř až do konce loňského roku za ceny pod úrovní výrobních nákladů. Někteří producenti se proto rozhodli s touto komoditou skončit.

Podle Českého statistického úřadu se u nás loni sklidilo 1,013 milionu tun brambor, což bylo ve srovnání s předchozím rokem o 17,5 procenta více. Tato plodina v roce 2005 stejně jako předloni zaujímala na polích zemědělců asi 36 tisíc hektarů, a dalších šest tisíc hektarů osázeli drobní pěstitelé. Jak uvedl předseda svazu František Novák, loňský výnos byl rekordní a podle statistiky činil v průměru téměř 28,1 tuny z hektaru. Tomu také odpovídal vývoj cen a pěstitelé od srpna až do Vánoc dostávali za kilogram brambor zhruba 1,6 koruny což byla podle Nováka likvidační cena. Náklady na hektar konzumních brambor se totiž pohybují kolem 70 tisíc korun a i při výnosu kolem 30 tun z hektaru by tak mohla pokrýt výrobní náklady teprve farmářská cena kolem 2,40 Kč/kg. v době sklizně. S dalším skladováním pak náklady i cena rostou. „Protože ale nebyl tak úrodný rok všude v Evropě, zvýšila se poptávka ze zahraničí, která nastartovala vývozy brambor. Vyvezlo se téměř 18 tisíc tun raných a 56 tisíc tun pozdních konzumních brambor. To pomohlo růstu farmářské ceny na současné tři koruny za kilogram,“ vysvětlil Novák. Předseda svazu soudí, že vzhledem k pokračujícím prodejům na zahraniční trhy cena dál poroste. Reagovat zřejmě budou i spotřebitelské ceny, které se nyní pohybují kolem sedmi až osmi korun za kilogram.
Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby však toto zvýšení ceny přišlo pozdě, takže mnozí pěstitelé brambory letos pěstovat nebudou. „Ještě před zvýšením ceny v prosinci vyplývalo ze šetření našeho svazu, že snížení ploch brambor se bude pohybovat až kolem 15 procent, věřím ale, že k tak razantnímu snížení nedojde, protože by Česká republika přestala být v této komoditě soběstačná,“ říká Novák s tím, že očekává pokles o pět až deset procent.
„ Jsem však přesvědčen, že tento pokles nastane pouze u podniků, kde brambory nejsou hlavní tržní plodinou, nebo u těch, kteří měli horší výnosy.“ Dopad na celkovou domácí produkci lze podle něj zatím těžko odhadovat.
Z hlediska obchodní bilance má Česká republika aktivní saldo u syrových brambor v syrovém, nicméně u výrobků z brambor je podle Nováka bilance dlouhodobě pasivní. Spotřeba brambor u nás činí zhruba 76 kilogramů na hlavu ročně, přitom podíl spotřeby zpracovaných brambor se neustále zvyšuje, což souvisí s měnícími se spotřebitelskými zvyklostmi, soudí Novák. Snaha uplatnit na trhu domácí produkci brambor a bramborových výrobků vedla také bramborářský svaz k zahájení kampaně „Na český stůl české brambory“, která má spotřebitele přesvědčit o vyšší kvalitě našich brambor, než těch dovezených.
Na potírání nešvarů při prodeji chce svaz spolupracovat se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Obecně brambory musí splňovat požadavky vyhlášky, která upravuje jejich uvádění do oběhu a stanovuje jejich kvalitativní parametry. Problém je v tom, že tato vyhláška se vztahuje pouze brambory tuzemské. Pokud se dovezou brambory z jiné členské země unie, pak podle unijních předpisů stačí, když zboží odpovídá národním normám země původu. Bramborářský svaz je přesvědčen, že v takových případech dochází často k porušování odrůdové pravosti prodávaných brambor, a tím i ke klamání spotřebitele. Což by měla podle Nováka kontrolovat zemědělské inspekce. Určitý rozpor mezi tuzemskými a unijními předpisy v oblasti potravin se však, jak uvedl, netýká jen brambor. „Podle právního posudku právnické fakulty Masarykovy university v Brně, který si nechal náš svaz vypracovat, je zřejmé, že legislativa České republiky není plně připravena na kontrolu kvality potravin původem z Evropské unie a je třeba to v zájmu spotřebitelů napravit,“ uzavírá Novák.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *