Cenové hladiny potravin se v EU liší

Sledované cenové hladiny pro potraviny a nealkoholické nápoje zahrnující chléb a obiloviny, maso, ryby, mléko, sýr, vajíčka, tuky a oleje, ovoce, zeleninu, brambory, ostatní potraviny, nealkoholické nápoje. V roce 2008 se pohybovaly od 67 % průměru EU-27 v Bulharsku do 147 % průměru v Dánsku. Česká republika se dostala na 82 % průměru EU-27. Rozdíly v cenách pro tyto produkty byly mezi členskými státy menší než pro celkovou skupinu zboží a služeb. U alkoholických nápojů a tabáku byly nejnižší ceny v Rumunsku (61 % průměru) a nejvyšší v Irsku (184 %). Toto velké cenové rozpětí je hlavně dáno rozdílným zdaněním těchto produktů v členských státech. Vyplývá to ze zprávy Eurostatu, statistického úřadu Evropských společenství.

V roce 2008 se hladiny spotřebitelských cen za zboží a služby v jednotlivých členských státech značně rozcházely. Dánsko (141 % z průměru EU-27) má nejvyšší cenovou hladinu, následuje Irsko (127 %) a Finsko (125 %). Cenové hladiny v rozmezí 10 % až 20 % nad průměrem EU-27 byly zjištěny v Lucembursku (116 % z průměru EU27), Švédsku (114 %), Belgii a Francii (po 111 %), zatímco Itálie a Rakousko (po 105 %), Německo (104 %) a Nizozemsko (103 %) se nacházely těsně nad průměrem. Spojené království (99 % z průměru EU-27), Španělsko (96 %) a Řecko (94 %) byly těsně pod průměrem, zatímco Kypr (90 %), Portugalsko (87 %) a Slovinsko (83 %) byly 10 % až 20 % pod průměrem. Cenové hladiny v rozmezí 20 % a 30 % pod průměrem byly konstatovány na Maltě (78 %), v Estonsku (77 %), Lotyšsku (75 %), České republice (72 %), Maďarsku a na Slovensku (po 70 %). Nejnižší cenové hladiny jsou v Bulharsku (51 %), Rumunsku (62 %), Litvě (67 %) a Polsku (69 %). Informovala o tom Natalie Vlkova z tiskového oddělení Zastoupení Evropské komise v České republice.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *