Centroodbyt očekává zvýšení ceny prasat až na 37 Kč/kg v živém

Farmářská cena živých prasat tento týden zřejmě dál vzroste ze současných 35,7 koruny za kilogram na 37 korun za kilogram, řekl to koncem minulého týdne předseda odbytového družstva Centroodbyt Jan Veleba. Ještě počátkem května přitom zpracovatelé platili kolem 30 korun. Podle Veleby se tento vývoj promítne i na pultech obchodů, kde by vepřové mělo s asi měsíčním zpožděním podražit o 15 až 20 procent.

Podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera se spotřebitelské ceny zvednou výrazněji. Může to být až o 30 procent. Zdražení prasat se na pultech zatím neprojevilo, ale cena pravděpodobně půjde nahoru, řekl k tomu jednatel řetězce Globus Petr Vyhnálek. „Budeme se to ale snažit co nejvíce oddálit,“ dodal. Prasat je podle Veleby nedostatek, na kterém se svou cenovou politikou podíleli i zpracovatelé. Zhruba rok a půl totiž vykupovali prasata za nižší ceny, než byly náklady chovatelů. Někteří zemědělci pak tento tlak nevydrželi a produkci prasat ukončili. Počet prasnic činil letos k 1. dubnu asi 251.000 kusů, což bylo meziročně o 11,3 procenta méně. Po zániku mnoha domácích chovů tento trend pokračuje. V červenci tak dodají zemědělci na trh asi o 15 procent prasat méně a kvůli nedostatku v okolních zemích bude problematický i případný dovoz.
Vzhledem k otevření hranic budou podle Veleby ceny prasat v tuzemsku kopírovat ceny v Německu, které není v prasatech soběstačné, zejména v oblastech hraničících s ČR. V Evropské unii cena prasat těsně před rozšířením spadla ze 34 na tehdejší tuzemskou úroveň 30 korun za kilogram. Po třech týdnech začala cena v Německu neustále stoupat. Příští týden by tam měla činit 37,6 koruny za kilogram, uvedl Veleba.
prasat poroste v tuzemsku zřejmě i farmářská cena býků a krav. Například odbytové družstvo Centrum Tábor zvýší od července na základě situace na trhu ceny býků na 45 ze současných 40 až 41 korun za kilogram. Krávy zdraží na 35 zhruba ze 30 korun za kilogram. Ředitel Centra Miroslav Ušatý odhaduje, že ve druhé polovině roku mohou být spotřebitelské ceny hovězího až o 30 procent vyšší

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *