Ceny vánočních stromků by měly zůstat na loňské úrovni

Ceny vánočních stromků i jejich prodej zůstanou letos na loňské úrovni. Nedostatek kvalitních vánočních stromků v České republice nehrozí, nabídka druhů i velikostí bude pestrá, řekl místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Stromy pěstuje na jedné z největších plantáží na západě Čech, která spravuje 30 hektarů pozemků poblíž Sušice a Klatov.

Stromky prodává dvaceti až třiceti velkým obchodníkům v zemi za cenu stejnou jako loni, jedli za 350 korun za kus, což se drží zhruba deset let. Černou borovici nabízí za 195 korun, borovici lesní a stříbrný smrk za 175 korun, dodal Valdman. Ceny stromků od 130 do 250 centimetrů bez ohledu na výšku jsou velkoobchodní, bez DPH a dopravy. K nim se musejí připočítat nájmy prodejních míst, jejich režijní náklady, jako jsou mzdy prodavačů, nájmy a podobně. Čistý zisk obchodníků se stromky se pohybuje kolem deseti procent.
Pokud se nabízí kvalitní stromy, není problém s odbytem, tvrdí Valdman. Letos dodá na trh opět tisíce kusů, z toho 40 procent jedlí, po 30 procentech smrku stříbrného a borovic. O jedli je podle Valdmana velký zájem, ale když se vypěstuje kvalitní borovice, tak je po ní obrovská poptávka.
Dovozy z Dánska a Německa stagnují. „S dostatečnou kvalitou není problém konkurovat, řekl pěstitel. Cena jedle z dovozu se pohybuje kolem 400 korun plus doprava. Dováží se téměř výhradně jedle, borovice i stříbrné smrky jsou především z české produkce.
V ČR se prodává dlouhodobě až 1,3 milionu vánočních stromů. Prodej plastových stromků klesá, jejich podíl je asi deset procent. Pokud roste životní úroveň, lidé kupují přírodní stromy. Více se vracejí k tradicím, uvedl Valdman. Asi 90 procent stromků se pěstuje na plantážích. O ně je vyšší zájem, protože stromky z lesa nejsou tak pěkné. Podle Valdmana by si je lidé měli kupovat už teď, aby si mohli vybrat. Navíc je jedno, jestli jsou uskladněné u prodejce nebo doma na chladném místě, nejlépe po odříznutí kousku kmene v kýblu s vodou.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *