Česko má v Evropské unii známku na třicet tři potravin

Česká republika má v Evropské unii známky na 33 potravin, což je více, než mají Slovensko či Maďarsko. Seznam těchto potravin je následně uveden.

Přehled ochranných známek ČR pro potravinářské výrobky v EU (řazeno chronologicky podle data zaevidování):

1-3) Budějovické pivo, Českobudějovické pivo a Budějovický měšťanský var – známka vyplývá ze smlouvy ČR o přistoupení k EU – zaevidováno v září 2003;
4) Štramberské uši (kornoutové perníky ze Štramberka na Novojičínsku) – od března 2007;
5) Žatecký chmel – od května 2007;
6) Pohořelický kapr – od května 2007;
7) Karlovarské suchary – od srpna 2007;
8) Lomnické suchary – od srpna 2007;
9) Třeboňský kapr – od listopadu 2007;
10) Nošovické kysané zelí – od února 2008;
11) Pardubický perník – od února 2008;
12) Hořické trubičky – od března 2008;
13) Český kmín – od května 2008;
14) Chodské pivo – od května 2008;
15) Chamomilla Bohemica (Heřmánek český) – od července 2008;
16) Všestarská cibule – od července 2008;
17) České pivo – od října 2008 (toto označení mohou používat piva vařená v ČR, jejichž výroba odpovídá určitému postupu);
18) Znojemské pivo – od května 2009;
19) Mariánskolázeňské oplaty – od května 2009;
20) Brněnské pivo či Starobrněnské pivo – od července 2009;
21) Černohorské pivo – od listopadu 2009;
22) Březnický ležák – od října 2009;
23) Jihočeská niva – od ledna 2010;
24) Jihočeská zlatá niva – od ledna 2010;
25) Olomoucké tvarůžky – od srpna 2010;
26) Lovecký salám – od února 2011;
27) Spišské párky – od února 2011;
28) Špekáčky – od února 2011;
29) Liptovský salám – od února 2011;
30) Karlovarské oplatky – od července 2011;
31) Karlovarské trojhránky – od července 2011;
32) Chelčicko-Lhenické ovoce – od května 2012;
33) Valašský frgál – od prosince 2013.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *