Český heřmánek bude chránit unie

Český heřmánek zřejmě získá chráněné označení Evropské unie. O 18. dubna půlnoci totiž vypršela lhůta pro podávání námitek proti jeho celoevropské registraci. Jak informoval Johan Reyniers z Evropské komise, žádné námitky se nesešly.

Jméno český heřmánek, neboli Chamomilla Bohemica, se vžil zejména v 50. letech, kdy bylo v době rostoucí poptávky třeba tuto bylinku odlišit od ostatní produkce. Jedinečnost heřmánku z Čech je prý dána kombinací faktorů, které jsou v oblastech pěstování, jako podnebí, půda a způsoby sklizně. Jednou z vlastností tohoto heřmánku je mimo jiné i vyšší přítomnost silice.
Evropská komise dosud udělila ochranné označení více než deseti specialitám z České republiky. Patří mezi ně například Budějovické pivo, Hořické trubičky, Pardubický perník, Pohořelický a Třeboňský kapr, Nošovické kysané zelí a od nedávna také Všestarská cibule. Označení by chtěli získat výrobci Olomouckých tvarůžků či Karlovarských a Mariánskolázeňských oplatek a Karlovarských trojhránků, nicméně proti jeho udělení se objevily námitky z Německa a Rakouska. Ze slovenských potravin nese ochrannou známku Slovenská brynza a Skalický trdelník. Nejvíce jich mají Itálie a Francie (asi 160), Španělsko a Portugalsko (přes stovku).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *