Český ječmen pro české pivo

Podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimíra Balacha by se letos v ČR mělo urodit celkem 1245 tisíce tun jarního ječmene. To je podle statistiků meziročně zhruba o desetinu méně. "Kvalita ječmene by měla být dobrá a i rozumná výtěžnost. Není to žádná katastrofická zpráva," řekl k tomu Balach.

Polovinu z osevu tvoří české odrůdy. O ně mají sladovny největší zájem, protože produkty z něj mohou splnit podmínky pro používání Chráněného zeměpisného označení (CHZO) České pivo. Podle Ječmenářské ročenky zpracovatelé letos vykoupí přes 679 tisíc tun jarního ječmene. „Zemědělci musí pro výše uvedené množství sklidit 781 103 tun sladovnického ječmene ze 164 097 hektarů,“ uvedl Vratislav Psota z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Po revoluci byla pole jarního ječmene v ČR podle Psoty oseta jenom českými a slovenskými odrůdami. Po nástupu zahraničních odrůd se začala jejich výměra snižovat, o desetiletí později byly české sladovnické odrůdy jenom přibližně na pětině osetých ploch.
Od roku 2008, kdy došlo k zápisu CHZO České pivo do rejstříku označení, začaly české odrůdy zase pole plnit, na výrobu Českého piva však mohou být použité i některé zahraniční odrůdy. „Letos odebereme pro naše sladovny více než sto tisíc tun sladovnického ječmene schválených odrůd pro CHZO České pivo. Z něj vyrábíme slad pro všechny naše značky,“ uvedl sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. CHZO České pivo používá 14 pivovarů s více než 80 značkami. Jde přibližně o 65 procent tuzemského pivního trhu.
V současné době se u nás každoročně vyrobí kolem 520 tisíc tun sladu, přibližně polovina z něj se vyveze do zahraničí. Slad pro tuzemský trh je většinou vyráběn z českých ječmenných odrůd.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *