Čeští vinaři svou výrobou vína pokryjí asi třetinu domácí spotřeby

Vinaři z loňské sklizně vyrobí zhruba 705 000 hektolitrů vína, tedy přibližně třetinu celkové spotřeby v České republice. Je to jedno z nejvyšších čísel za poslední léta. Vyplývá to z informací, které poskytl Svaz vinařů. Čísla podtrhují kvalitu i kvantitu ročníku 2015.

Vysoký je i průměrný výnos sklizně, který se pohyboval kolem šesti tun z hektaru. V posledních sedmi letech desetiletý průměr klesl na 5,1 tuny z hektaru. Například v sousedním Rakousku je ale dvojnásobný.

Vinaři loni sklidili moštové hrozny v hodnotě 1,7 miliardy korun. Tato částka je o 550 milionů korun vyšší než v předcházejícím roce, uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Podíl modrých moštových hroznů, ze kterých se dělají červená vína, loni tvořil 35 procent. Přibližně 86 procent podniků produkujících červené víno připravuje z modrých hroznů také růžové víno, uvedl Půček. Odborníci proto odhadují, že podíl červeného vína z české a moravské produkce klesne na 27,6 procenta. Je to meziročně mírný nárůst podílu růžového vína, podotkl Půček.

Průměrný hektarový výnos modrých hroznů činil 6,5 tuny, u bílých to bylo 5,7 tuny z hektaru. Podle Svazu vinařů bude tuzemské víno stejně jako v minulých letech nedostatkovým zbožím. České vinařství se ale dostane po čtyřech letech znovu do zisku. Odborníci jej vyčíslili na 1,2 koruny na kilogram hroznů, což v přepočtu znamená 7200 korun z hektaru.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *