Chmelaři v tršické oblasti sklízí v průměru 1,3 tuny z hektaru

Někteří pěstitelé v tršické chmelařské oblasti dosáhnou zřejmě nejlepších výsledků za posledních deset let. Chmel má i dobrou kvalitu a zemědělci by neměli mít problémy ani s odbytem. Z jednoho hektaru se v této oblasti podle odhadů sklízí v průměru kolem 1,3 tuny chmele, což je asi o 150 kilogramů více než vloni, uvedl Ivo Klapal z moravské pobočky Chmelařského institutu Žatec.

Cena za tunu chmele se podle Klapala pohybuje mezi 110 000 až 130 000 korunami za tunu. I když tyto ceny nedosahují úrovně let 1992 a 1993, kdy se tuna prodávala za 180 000 korun, bude letošní produkce pro chmelaře z důvodu vyšší sklizně asi rentabilní, dodal.
V tršické oblasti dnes skončila sklizeň tradiční odrůdy žatecký poloraný červeňák, která zabírá drtivou většinu chmelnic. Hybridní odrůdy z chmelnic zmizí asi do poloviny září.
Klapal předpokládá, že moravští pěstitelé dosáhnou u chmele lepších výsledků než jejich kolegové z Čech. Chmelnice na Moravě jsou totiž mladší, uvedl Klapal.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *