Chráněné označení všestarské cibuli

Všestarská cibule se zřejmě dostane na seznam potravin, které mají chráněné označení Evropské unie. Dnes o půlnoci 28. března totiž vypršela lhůta pro podávání námitek proti udělení tohoto označení.

Všestarská cibule se pěstuje v okolí Všestar na Královéhradecku. „Věříme, že se všestarská cibule díky evropskému označení dostane více do povědomí lidí v Česku a v budoucnu s ní uspějeme i na trzích v EU, například v Německu a Rakousku,“ řekla ředitelka Zemědělského družstva Všestary Monika Nebeská. Právě družstvo, které je jedním z největších pěstitelů cibule v Česku, o chráněné označení požádalo.
Všestarská cibule má žluto-zlatou slupku a bílou až nazelenalou dužinu. Je bohatá na železo, vitamin B3 – niacin, obsahuje naopak nízké množství škodlivých látek. Tyto vlastnosti jsou dány přírodními podmínkami, v nichž se všestarská cibule pěstuje, šetrným způsobem pěstování a také jejím zpracováním po sklizni.
Ročně všestarské družstvo vypěstuje asi pět až šest tisíc tun cibule. Všechnu produkci prodá na domácím trhu, převážně v obchodních řetězcích. Cibuli podnik s 85 zaměstnanci pěstuje na téměř 200 hektarech, což představuje asi desetinu z celkové obhospodařované plochy 2050 hektarů. Podnik také chová asi 750 kusů skotu a jeho roční obrat se pohybuje kolem čtvrt miliardy korun.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *