Chtějí pomoci naší zelenině

Liberalizaci našeho trhu a zejména vstup do Evropské unie pocítili hlavně pěstitelé zeleniny. Až 64 procent u nás spotřebované zeleniny dnes pochází z dovozu. Zlepšit tuto situaci by mohla propagace integrované produkce zeleniny. Zatím ji ve spolupráci se Zelinářskou unií Čech a Moravy zajišťuje hlavně obchodní řetězec Penny Market.

Ze zhruba 40 tisíc hektarů, na nichž se pěstovala zelenina ještě počátkem devadesátých let, zůstalo dnes jen necelých 9100 ha. Navíc, jak uvedl na tiskové konferenci Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) její předseda Jaroslav Zeman, letos asi 500 ha zeleniny zničily na Moravě povodně. Zejména moravskou zeleninu poznamenalo také letošní studené a mokré jaro, které zpozdilo výsev i výsadbu. Zeman se proto obává, že některé druhy, zejména pozdní zeleniny nestačí letos dozrát.
Nejsme proti dovážení druhů zeleniny, které se u nás nepěstují, nebo jen omezeně, tvrdí Zeman s tím, že například rajčaty jsou naši zelináři schopni pokrýt jen pět procent naší spotřeby. Podobně skleníková produkce je u nás jen velmi omezená. Zelinářům se však nelíbí, že musí na trhu v sezóně konkurovat levným dovozům sortimentu, který u nás dokážeme vypěstovat. „Když je dobrá úroda v Polsku, už nás mrazí v zádech, protože Poláci prodají zeleninu za každou cenu,“ posteskl si Zeman s tím, že nejen polská konkurence, ale i přebytky z některých zemí původní evropské patnáctky podrážejí ceny na trhu. „Naše pěstitele to odrazuje od toho, aby rozšiřovali plochy zeleniny,“ poznamenal.
Podle místopředsedy ZUČM Petra Hanky, viděla jejich organizace možnost, jak zachovat odbyt, v přechodu pěstitelů na integrovanou produkci zeleniny. Certifikát, který dnes dostává pěstitel jen na jeden rok, potvrzuje, že jde o zeleninu pěstovanou pouze s potřebným množstvím hnojiv (například dusíkatých se dává minimálně o 30 procent méně, než při konvenčních postupech) a toto omezení se na daných pozemcích uplatňuje alespoň pět roků. Používají se jen povolené chemické prostředky, které jsou šetrné, selektivní na konkrétní škůdce či chorobu a aplikují se pouze v případě nutnosti. Zelinář nesmí zároveň pěstovat integrovanou i konvenční produkci. Před vstupem do systému prochází pěstitel dvouletým přechodným obdobím, v němž musí počítat s častými kontrolami. Kontrol se nezbaví ani po získání certifikátu a ochranné známky integrované produkce, kterou značí obaly, v nichž zeleninu distribuuje. V systému integrované produkce se u nás letos pěstuje zelenina na 4901 ha, do roku 2013 by to mělo být 6000 ha. „Snažíme se, aby spotřebitelé znali přednosti této zeleniny,“ uvedl Zeman s tím, že nejvíce jim v tomto směru pomáhá řetězec Penny Market. Ten nejen odebírá tuzemskou zeleninu z integrované produkce, ale také šíří informace o ní mezi svými zákazníky. Mimo jiné využívá nyní i různé soutěže, v nichž děti poznávají druhy zeleniny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *