ČR a reforma cukru

Podle Ladislava Červenky, viceprezidenta Potravinářské komory ČR pro komunikaci, mají představitelé tuzemských pěstitelů cukrovky, producentů cukru i jeho zpracovatelů jednotný názor na to, jakou reformu cukerního režimu by ČR měla v unii prosazovat. Jakékoliv snižování produkce v unii by , jak uvedl, mělo podle tohoto názoru jít na úkor kvóty B (tedy kvóty na subvencovaný vývoz cukru). Pokud by se měla snižovat i kvóta A (tj. kvóta pro domácí výrobu), pak by se měla zmenšovat těm státům, které mají možnost vyrábět náhradní sladidla, například izoglukózu.

Tuto možnost nemáme. Jak Červenka uvedl, pro tento názor hledá ČR v unii spojence. Jednak mezi těmi, kteří mají podobně jako my nízkou kvótu B (to jsou v podstatě státy, které letos vstoupily do unie), jednak mezi zeměmi, které nevyrábějí izoglukózu (státy na severu unie). Zatím se tedy podle Červenky zdá, že by český návrh mohlo podpořit Polsko, Slovensko, Slovinsko a Pobaltské státy. „Nesmíme připustit omezení naší národní pozice ve výrobě cukru,“ varoval Červenka s tím, že naše cukrovarnictví již prodělalo restrukturalizaci a výroba v našich cukrovarech je dnes dva až třikrát rentabilnější než ve Francii nebo v Německu. „Pokud by se plošně snižovala i kvóta A, ČR by se přes noc stala z exportéra cukru s dlouholetou tradicí jeho dovozcem,“ poznamenal viceprezident komory. Součástí reformy by podle potravinářů mohlo být usnadnění dovážení cukru v rámci zušlechťovacího styku. „Pokud bude možné dovézt cukr za světovou cenu a vyvézt jej ve výrobcích bez exportní subvence mimo území evropské pětadvacítky, nepoškodí to podle potravinářů domácí výrobce cukru a přitom výrobky s cukrem budou konkurenceschopné, aniž by zatěžovaly unijní rozpočet,“ tvrdí komora.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *