ČR má nízkou produkci na hektar

Česká republika má jednu z nejnižších hodnot zemědělské produkce na hektar v Evropské unii. Podle průzkumu, který si nechala zpracovat Agrární komora (AK), je nižší podíl jen v Pobaltí a na Slovensku. Uvedl to dnes na tiskové konferenci prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Připomněl, že do průzkumu nebyly zařazeny Bulharsko a Rumunsko. Navíc hodnotí stav v roce 2006, podle Veleby ale čísla platí i nyní. Například ve Finsku je produkce na hektar téměř dvojnásobná, v Belgii pětinásobná. Podle zemědělců to dokazuje, že jejich situace není příznivá. Tvrdí, že by byli schopni produkovat více, neměli by ale zajištěn odbyt, hlavně kvůli rostoucím dovozům do ČR a nízkým výkupním cenám českých zpracovatelů.
V České republice pěstitelé vyprodukují z jednoho hektaru kolem 1000 eur (asi 28 000 Kč), podobně je to i v dalších zemích, které do EU vstoupily zároveň s Českou republikou – v Maďarsku a Polsku. Na Slovensku je to o několik desítek eur na hektar méně. Ve Francii je hodnota produkce zhruba dvojnásobná, v Itálii trojnásobná. „Hodnoty jsou přepočtené, znamená to tedy, že ty výsledky mají velkou vypovídací hodnotu,“ řekl Veleba. Na dovozy zahraničních výrobků do Česka si zemědělci stěžují už léta. Skončila už kvůli tomu řada chovatelů prasat a nyní se Agrární komora bojí i o osud chovů skotu. Například v produkci hovězího masa na obyvatele bylo podle průzkumu AK Česko na šestém nejhorším místě. Průměr evropské pětadvacítky (bez Rumunska a Bulharska) je ve srovnání s ČR zhruba trojnásobný. V případě vepřového masa je Česko těsně pod unijním průměrem, produkce kuřecího na osobu je nadprůměrná. Také v případě pšenice, cukrovky či řepky se ČR vejde do první osmičky producentů.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *