Cukrovar v Českém Meziříčí zvedl rekordně výrobu

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech a druhým největším v ČR, v uplynulé kampani zvýšil meziročně výrobu cukru o čtvrtinu na rekordních 125 tisíc tun. Cukernatost řepy byla výrazně nadprůměrná a za kampaň dosáhla téměř 19 procent. Dosud nejvyšší výrobu cukrovar vykázal v roce 2011, kdy činila 123,5 tisíce tun. Řekl to ředitel cukrovaru Pavel Sychra.

Cukrovar, který patří české firmě Tereos TTD, zahájil řepnou kampaň loni 15. září a ukončil letos 9. ledna. Vegetační podmínky pro cukrovou řepu byly v loňském roce dobré. Neopakoval se rok 2015, kdy kvůli extrémnímu suchu byl slabý výnos i cukernatost. Zvlášť příznivě se podle Sychry vyvíjel začátek kampaně, do poloviny října měla cukrovka díky suššímu počasí vysokou cukernatost a byla velmi čistá. „S příchodem dešťů se cukernatost snížila a v řepě přibylo hlinitých příměsí,“ řekl Sychra. Všechnu řepu se však podařilo sklidit a dostat do cukrovaru ke zpracování. Cukrovar v uplynulé kampani zpracoval cukrovku z plochy 11 700 hektarů, což bylo o 400 hektarů více než o rok dříve. Průměrná svozová vzdálenost řepy do cukrovaru zůstala na 50 kilometrech. Nejvzdálenějším místem svozu je v posledních letech Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *