Cukroví bude dražší kvůli vyšší ceně másla a ořechů

Mnohé cukrárny v Olomouckém kraji postupně spouštějí objednávky na vánoční cukroví. Očekávají, že poptávka po něm bude zhruba stejná jako v předchozích letech. Cukroví však bude dražší, podepíše se na ní především současná cena másla i nedostatek ořechů. Cukráři předpokládají, že se cena kilogramu vánočního cukroví může zvednout až o několik desítek korun. Kromě vyšší ceny surovin se však řada výroben potýká i s nedostatkem výrobních sil.

Zvýšení ceny předpokládají kvůli zdražení základních surovin například zástupci olomoucké cukrárny Katrin, která loni v Olomouci prodala kolem tuny cukroví. Majitelka firmy Jarmila Štorková uvedla, že na cenu másla žádnou garanci nedostane. Předpokládá, že cena máslového cukroví se zvedne o 50 až 60 korun na kilogram, cena tak vyjde kolem 490 korun. Pro porovnání – loni stálo máslo 37 až 38 korun, poznamenala.

Na ceně cukroví se podle cukrářky projeví i ořechy, jejichž nedostatek cukrárna pociťuje již druhý rok. Ořechy vůbec nejsou, letos pomrzly. Kilogram vyloupaných suchých ořechů dříve kupovali kolem 90 korun, poté cena vyskočila na 130 korun, loni to bylo 180 korun za kilogram a dnes už se nedají koupit levněji než za 250 korun, vyčíslila Štorková.

Zvýšení cen vánočního cukroví očekávají i ostatní cukráři. Pracovnice olomoucké cukrářské výrobny Mamka řekla, že zvýšili ceny vánočních čajovek, ale jak se bude cena vyvíjet, zatím netuší. Tento týden chtějí spustit objednávkový systém, který poběží do 4. prosince. Pak budou vědět, jak to bude i podle cen surovin vypadat.

Výrobci cukroví však kromě ceny surovin narážejí i na problém nedostatku brigádníků. Majitel olomoucké cukrářské výroby Moser Jiří Moser přemýšlí, zda se letos vůbec do výroby vánočního cukroví pustí, není výrobní síla. Cena surovin není problém, ale sehnat kvalitní brigádníky problém je. Potřebují až čtyři lidi, aby pomohli jejich cukrářům. Podobné zkušenosti mají i zástupci cukrárny Katrin. Nejsou lidi na brigádnické práce, konstatovala Štorková.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *