Další šarže sýru Baladur má bakterii listeria

Hygienici včera vyhlásili jako nebezpečný výrobek další šarži sýru Baladur od společnosti Prom-prodej v Nepomuku na Plzeňsku, která má dobu spotřeby 29. prosince. Obsahovala až 1320násobné překročení povoleného množství bakterie listeria, uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Tento mikrob způsobující nebezpečné onemocnění listerióza odhalili poprvé minulý týden.

Jednatel Prom-prodej Jaroslav Šobr vysvětlil, že šlo o šarži, která byla vyrobena o týden později než byla první nakažená. Míní, že bakterie vyskytující se ve dvou šaržích po sobě vypovídá o tom, že ke kontaminaci došlo ve výrobě a nikoli při manipulaci, jak se původně domnívali. Zároveň potvrdil, že provoz dezertních sýrů v Bezděkově už od pátku nevyrábí a žádný sýr nedistribuuje.
Veterináři nyní zkoumají asi 1,5 tuny zrajícího sýra. Výsledky budou k dispozici asi za týden.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *