Dostatek potravin věcí života a smrti

Rostoucí lidská populace a očekávané klimatické změny patrně výrazně zvednou poptávku po potravinách. Zabezpečení dostatku potravin i za těchto podmínek je jedním z nejdůležitějších úkolů pro výzkum. V uplynulých dnech sešlo v Paříži 12 špičkových vědců ze zemí Evropské unie, aby připravili na evropské úrovni pracovní program pro koordinaci vnitrostátně financovaného výzkumu zaměřeného na zajištění udržitelného zásobování potravinami. Jedná se o první zasedání Vědecké poradní rady pro EU pro zemědělství, bezpečnost potravin a změny klimatu. Jde o iniciativu institucí dvaceti evropských zemí vedených francouzským Národním institutem pro zemědělský výzkum (INRA) a Radou výzkumu biotechnologie a biologických věd Velké Británie (BBSRC). Cílem je spojit výzkumníky, zlepšit efektivitu vnitrostátního financování výzkumu, která v celkové výši dosahuje ročně přes miliardu eur ročně, dát dohromady dosavadní výsledky a koordinovat další práci tak, aby se zabránilo duplicitě. Na přípravě zmíněné vědecké rady se podílela Evropská komise, která počítá s ročním příspěvkem ve výši kolem dvou milionů eur na tento účel.

Potravinová bezpečnost je neúprosnou otázkou života a smrti, komentoval založení vědecké rady komisař pro výzkum, inovace a vědu, Máire Geoghegan-Quinn s tím, že žádný členské stát nemůže uspět sám, proto je nutná spolupráce. „Společné plánování nahradí roztříštěnost a duplicitu soudržností a koordinací. Bude to významný příspěvek ke strategii Evropa 2020,“ dodal komisař.
V současné době se na evropské úrovni koordinuje méně než 15 procent civilního výzkumu. Jen asi pět procent veřejného financování jde z rozpočtu EU. Kromě výzkumných institucí z Francie a Velké Británie, které zmíněnou iniciativu koordinují, se na spolupráci bude podílet Česká republika, Rakousko, Kypr, Dánsko, Estonsko, Finsko, Německo, Maďarsko, Irsko, Izrael, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko, Švédsko a Turecko.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *