Dovoz sýrů stoupl o třetinu

Dovoz sýrů do České republiky roste, koncem roku 2007 jeho meziroční nárůst činil 33 procent. Kvůli zvyšujícím se dovozům klesá tuzemská výroba, nyní pokrývají téměř 40 procent domácí spotřeby. V roce 2003 to přitom bylo 12,5 procenta. Vyplývá to z výhledové zprávy ministerstva zemědělství.

Tuzemská výroba přírodních sýrů se loni meziročně snížila o tři procenta. Nárůst celkové spotřeby přitom činil 14 procent. Výroba v tuzemsku dlouhodobě klesá, mezi lety 2003 a 2006 se snížila o sedm procent.
Ve struktuře dovozu mají největší zastoupení čerstvé sýry a tvaroh, podílejí se na něm téměř třetinou. Čtvrtina dovozu připadá na eidam. Největším dovozcem do České republiky  je Německo, odkud míří převážně čerstvé sýry a tvaroh. Na druhém místě je Polsko, významný dovozce eidamu a tavených sýrů.
Roste i vývoz, ale pomalejším tempem než dovoz. V roce 2006 Česká republika vyvezla přes 70 procent své produkce sýrů. Navzdory tomu dosahuje Česko od roku 2004 každoročně v obchodě s přírodními sýry pasivního salda.
Spotřeba sýrů v České republice dlouhodobě roste. Zatímco v roce 1993 byla roční spotřeba na hlavu 6,1 kilogramu, v roce 2006 to bylo už 13,4 kilogramu. Podle předpokladů ministerstva zemědělství ale pravděpodobně kvůli rostoucím cenám mléka nastane v růstovém trendu zlom. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *