Dovoz zeleniny do ČR stále roste

Už více než 60 procent zeleniny na českém trhu je z dovozu a tento podíl stále roste, uvedli na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM). Nejvíce zeleniny se podle nich dováží z Nizozemska, nejčastěji dováženým druhem jsou rajčata.

Domácí producenti proto chtějí nepříznivý stav změnit ve svůj prospěch propagací zeleniny pěstované v takzvaném integrovaném systému produkce (IPZ), při němž je oproti klasickému způsobu pěstování výrazně omezeno použití chemikálií.
„Bohužel, je to i ta zelenina, kterou jsme schopni vypěstovat,“ popsal předseda unie Jaroslav Zeman podle zelinářů největší problém související s dovozem. Zelinářům naopak nevadí, když jsou do země dováženy ty druhy zeleniny, které v daný moment není v Česku možné vypěstovat.
Dovážená zelenina bývá podle českých zelinářů ošetřena přípravky, jejichž použití je v ČR zakázané. Tvrdí také, že domácí zelenina je čerstvější, neboť se nepřeváží kamiony na velkou vzdálenost. Zatímco ve většině členských států Evropské unie po roce 2004 plochy zeleniny vzrostly, v Česku nastal opačný vývoj. V případě nadbytků zeleniny na domácím trhu řeší zelinářsky významné země nadprodukci vývozy, z nichž část končí v Česku. Velmi nízkým cenám dovážené produkce domácí pěstitelé jen stěží konkurují.
Kromě Nizozemska jsou dalšími významnými exportéry zeleniny do Česka také Španělsko, Německo, Polsko, Itálie a Maďarsko. Dalšími hojně dováženými druhy jsou salátové okurky a cibule.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *