Drůbež do Česka ano, ale za našich podmínek

Na jednu stranu se nelze divit reakci Evropské komise na zákaz dovozu drůbežího masa z EU do ČR, na druhou je však nutné si uvědomit, že naše Státní veterinární správa jej vyslovila na základě vážných problémů s holandskými kuřaty v Británii a Irsku. V ČR není povolena úprava jatečných těl drůbeže pomocí vpravování hovězí bílkoviny, aby se tak zvýšil obsah vody v mase.

Velmi nebezpečné jsou zejména spekulace britského listu Guardian o možnosti zavlečení BSE touto cestou do Velké Británie, k nimž zavdala pravděpodobně příčinu neochota holandské firmy uvést původ bovinních proteinů (hovězí bílkoviny), jak uvedl Guardian. Tato informace byla zcela pochopitelně převzata českými sdělovacími prostředky a mohla by vést bezdůvodně k výraznému poklesu zájmu o drůbeží maso v ČR.
Vzhledem ke společnému evropskému trhu jsme přijali takovéto opatření do doby, než se situace vyjasní a než zapracujeme do našich podmínek pro dovoz požadavek na certifikaci toho, že dovážená drůbež nebyla touto metodou aplikace bovinního proteinu ošetřena. Je potěšitelné, že i podle mluvčí Evropské komise Beate Gminderové na to má Státní veterinární správa ČR právo.
Státní veterinární správa ČR se pochopitelně oficiálně dotázala veterinárních služeb všech členských států EU, jak je u nich posuzována tato metoda úpravy jatečných těl drůbeže a zda jsou s to naše doplněné dovozní podmínky certifikovat.
Podle Josefa Holejšovského, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, lze na základě očekávaných odpovědí zákaz v dohledné době modifikovat, tj. povolit dovoz za výše uvedených podmínek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *