Drůbežářský závod Klatovy plánuje, že utrží o deset procent víc

Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší zpracovatel kuřat v České republice, vyrábí na plnou kapacitu. Letos plánuje utržit 2,2 miliardy korun, meziročně o desetinu více. Hrubý zisk se má pohybovat kolem 50 milionů korun, stejně jako v minulých letech. Poptávka po kuřecím mase je obrovská, spotřeba na hlavu meziročně roste. Uvedl to generální ředitel David Bednář. Podnik za pět let zvýšil tržby zhruba o 75 procent a počet zaměstnanců z 500 na 800.

Profitabilita se rok od roku podle Bednáře snižuje a letos se pohybuje kolem dvou procent. Závod se snaží držet zisk obratem, protože to je nyní jediná možnost, jak nějaký profit udržet a generovat, poznamenal. Letos firma zpracuje zhruba 45 000 tun kuřat, meziročně o 2,5 procenta více. Příští rok by to mělo být 47 000 tun. Stejně jako loni vyrobí letos podnik 10 000 tun uzenin, což je za pět let nárůst na více než dvojnásobek.

V současnosti je kapacita výroby limitní a klatovská firma je sevřená železnicí a silnicí a nemůže expandovat. Spíše se hledají výrobky, jimiž by se odlišili od konkurence. Jednak bez chemických přísad a konzervantů, jednak letos začali s produkty s vyšším obsahem masa, tedy 80 až 90 procent, řekl Bednář.

Podnik třetím rokem nezdražoval. Ceny živých kuřat i krmného obilí z loňské sklizně šly dolů, takže naopak řetězce tlačily na výrobní závod, aby snížily ceny, vysvětil Bednář.

Drůbežářský závod Klatovy stále mírně posiluje dodávky všech obchodních řetězců kromě Lidlu, kde se firma nedohodla na cenách; do řetězců dodává až 85 procent produkce. Podnik vyváží dlouhodobě zhruba čtyři procenta výroby do Německa, Švýcarska a Rakouska. Jde buď o kuřata na gril nebo o porcované kuřecí maso, hlavně prsa.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *