Dvě obchodní normy pro ovoce a zeleninu

Současná změna v evropských předpisech, upravujících prodej čerstvého ovoce a zeleniny, spočívá především ve zjednodušení předpisů. Před 1. červencem existovalo 36 zvláštních obchodních norem pro jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, nyní byl jejich počet zredukován na deset. Zvláštní obchodní normy, které definují jakost, zralost a velikost produktů, byly zachovány jen pro ty druhy ovoce a zeleniny, se kterými se v rámci EU obchoduje nejvíce, například pro jablka, jahody, citrusové plody, broskve a nektarinky, rajčata a papriky. Informovala o tom mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Spotřebitelé tyto druhy poznají podle toho, že je u nich uvedena jakostní třída (výběrová jakost, I. jakost, II. jakost). Například u jablek jsou normou pro jednotlivé jakostní třídy definovány povolené vady zbarvení, slupky a vývoje či odchylky od předepsané hmotnosti plodů, přičemž u výběrové jakosti se samozřejmě připouští vad nejméně.
Na ostatní druhy ovoce a zeleniny se vztahuje všeobecná obchodní norma, jež definuje pouze minimální požadavky. Takové ovoce a zeleninu lze prodávat pouze dostatečně vyvinuté, zralé a ve stavu, který snese přepravu a manipulaci. U těchto druhů nejsou definovány jakostní třídy.
U těch druhů ovoce a zeleniny, na které se nevztahuje ani zvláštní obchodní norma ani všeobecná obchodní norma, se spotřebitelé budou moci setkat s označením „k použití jako krmivo pro zvířata“ či „k přímému požití“, „použití v kuchyni“. Na tak deklarované zboží se nebudou vztahovat žádné jakostní požadavky. Nadále však platí, že všechny druhy ovoce a zeleniny, včetně suchých skořápkových plodů (mandle, arašídy, lískové a vlašské ořechy atd.), mohou být prodávány, pouze pokud nejsou napadené hnilobou či plísněmi a musí být zbavené škůdců. Rovněž se nic nemění na dalších požadavcích bezpečnosti, například na omezení obsahu pesticidů, dusičnanů, těžkých kovů. U veškerého prodávaného čerstvého ovoce a zeleniny musí být uvedena země původu.
Bez změny také zůstává prodej zpracovaného ovoce a zeleniny, mezi které mimo jiné patří krájené ovoce a zelenina. Nakrájené ovoce a nakrájenou zeleninu lze tedy prodávat jen v neporušených uzavřených baleních, na etiketě musí být kromě jiného uvedeno datum použitelnosti a teplota, při které by se měl takový výrobek uchovávat. V obchodě pak musí být uložen v chladicích zařízeních, kde je udržována teplota od 0 do 5 stupňů Celsia.
Změny právních předpisů po 1. červenci se netýkají prodeje čerstvých banánů a brambor.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *