Dýňový svět otevřeli na Vysočině

Stovky druhů dýní mohou lidé ode dneška vidět a nakupovat na statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny na Havlíčkobrodsku. Manželé Pipkovi tam potřetí otevřeli Dýňový svět. Veřejnost jej může navštěvovat do konce října. Kromě dýní mohou dále hlavně děti využít slámohřiště nebo si projít bludiště v topinamburách.

Pro Jaroslavu Pipkovou a jejího muže Josefa jsou tyto plodiny nejen zdrojem potravy, ale využívají je také jako dekorativní předměty. „Snažíme se dýně přiblížit lidem, návštěvníkům vysvětlujeme, co všechno se s nimi dá dělat,“ řekla Jaroslava Pipková.
S manželem nyní pěstují dýně na pěti hektarech. Před časem s tím začali proto, že jim potraviny z těchto plodů velmi chutnali. „Manžel se s tím setkal ve Švýcarsku. Poblíž Basileje bydlí jeho příbuzní, kteří dýně pěstují. My jsme s tím před několika roky začali také,“ řekla Pipková.
Zatímco ve Švýcarsku se prý dýním daří více, na Vysočině jsou podmínky horší. Především nadmořská výška kolem 500 metrů, v níž se Nová Ves u Leštiny nachází, není ideální. „Nemůžeme tady pěstovat všechny druhy podle našich představ. Ale dokázali jsme si, že i v těchto podmínkách se dýním daří,“ řekla.
Návštěvníci statku neuvidí pouze klasické oranžové dýně. Některé plody jsou žluté, čistě bílé, zelené, ale také různě pruhované a vzorované. Překvapivé jsou i jejich tvary. Nejde pokaždé jen o kulatou dýni.
Manželé Pipkovi zdědili statek po prarodičích. Dýně pěstují čtvrtým rokem. Zatímco v minulosti se tato plodina v tuzemsku používala většinou jen na výrobu kompotů, nyní z ní už lidé dokážou připravit i jiné potraviny. „Zájem o dýně roste. Je to asi dané i osvětou, teď už snad všichni vědí, že se dá dýně například péct, smažit nebo z ní udělat výborná polévka,“ uvedla Pipková.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *