Ekologický zemědělec 2002 je z Jizerských hor

Na farmě v katastru obce Plavy v Jizerských horách hospodaří Josef Šourek na rodinné farmě na severní straně kopce Filoun (578 metrů nad mořem). Podle kopce je pojmenována i farma. Cesta k ní vede strmou lesní silničkou, odbočující z hlavní silnice mezi Železným Brodem a Tanvaldem. Za zády zůstane nejen rušná silnice, ale i civilizace s jejími negativními vlivy. Když se mezi stromy objeví objekty farmy, působí spíš dojmem ideálně umístěné horské chaty. Také první pohled od farmy do krajiny, na horské louky, roztroušené lesíky a remízky i hřebeny hor v pozadí je balzámem na duši každého, kdo sem přijel z rušného města a má za sebou pár desítek nebo i stovek kilometrů po frekventovaných silnicích tam dole "v civilizaci".

Josef Šourek byl za rok 2002 vyhodnocen Svazem ekologických zemědělců PRO-BIO a Nadačním fondem rytíře Františka Horského nejlepším ekologickým zemědělcem roku 2002 a proto se na jeho farmě uskutečnil i tradiční akt, který je s tímto vyhodnocením spojen: předání poháru – takzvaného „Bartákova hrnce“, naplněného „zlaťáky“ – tisícovkou novotou zářících desetikorun. Putovní pohár bude mít farmář v držení celý rok a předá jej pak za rok svému následníkovi, desetikoruny jsou malým příspěvkem pro farmáře, ale především pro jeho farmu.
Farmář hosopdaří na 70 hektarech, především luk a pastvin, na kterých chová Holštýnský mléčný skot a z mléka vyrábí ve vlastní minimlékárně tvaroh, máslo, měkký a tvrdý sýr, prodává i čerstvé mléko a podmáslí. Má několik stálých odběratelů, jimž produkty rozváží a návštěvníci mají možnost zakoupit si výrobky i přímo na farmě. Všechny mají certifikát jako biopotraviny a mají i své obchodní jméno, které zahrnuje jméno farmy: Filounské mléko, Filounský tvarh, Filounské máslo atd.
Vedle luk a pastvin jsou menší plochy věnovány pěstování obilnin a brambor, také samozřejmě v ekologickém režimu, a paletu činnosti doplňuje i agroturistika, spojené v létě s možnostmi vyjížděk na koních a v zimě s lyžováním, ať už na běžeckých či turistických trasách nebo na svahu s vlekem. V okolí farmy jsou i vhodné trasy pro cykloturistiku, a když je v údolí pod farmou v řece Kamenici dost vody, je možné jí sjíždět na kanoích nebo raftech.
A jaké jsou farmářovy starosti? Když získal při startu svého podnikání roku 1991 půjčku, byla v regulích klauzule o tom, že bude možné její až osmdesátiprocentní „odpuštění“, pokud bude farma splňovat projektované parametry. Dodnes se tak zcela nestalo a na provozu farmy je to znát. Technika není nejmladší, většinou byla pořízena v roce 1992, jede v těžkých terénních podmínkách „na doraz“ a bez rezerv. Když se něco porouchá, je třeba vytloukat klín klínem. Část pozemků, na nichž Josef Šourek hospodaří, je v majetku Pozemkového fondu. Farmář má zájem je odkoupit, ale vše se neúměrně vleče.
I během slavnostního dne běžely na farmě práce, senoseč a senážování probíhaly naplno, před dokončením a za provozu byla přestavba mlékárny tak, aby odpovídala „evropským“ normám, odběratelům bylo třeba rozvézt pravidelné dodávky…
Po předání ceny pozval farmář všechny účastníky ke krátké exkurzi do objektů farmy a na vzorně udržované louky a pastviny. Kdo chtěl, mohl osedlat koně, ochutnat z nabídky bioproduktů, seznámit se s lidmi z prostředí biozemědělců nebo „jen“ strávit pohodový den před návratem do civilizace…
Ing. Břetislav Koč

Text k foto (č. 9211982)
Zasloužené „zlaťáky“ – zbrusu nové desetikoruny – se z „Bartákova hrnce“ sypou do farmářova košíku
Foto Břetislav Koč

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *