Hygienici se v létě zaměřují také na kontrolu výroby a prodeje zmrzliny

Hygienici se v létě zaměřují i na prodej a výrobu zmrzliny, obecně i na nakládání s potravinami, kde nejčastěji nacházejí nedostatky. Sankce v této oblasti v letošním prvním pololetí přesáhly jeden milion korun. Za toto období ve středních Čechách provedli téměř 5000 kontrol, tedy podobné množství jako loni za stejné období, a za pochybení uložili přes 300 pokut, dohromady téměř 1,5 milionu korun. Informovala o tom mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Hygienici ve středních Čechách zkontrolovali od ledna do konce června mimo jiné 1150 stravovacích zařízení, 869 vodních ploch určených pro koupání a dodávek pitné vody a 363 škol a školských zařízení. Součástí kontrol bylo i prověření více než 30 míst, kde se prodává zmrzlina, právě na těchto místech pokračují kontroly i nyní.

Pro letní období jsou podle hygieniků typické kontroly pojízdných a přechodných prostor poskytujících stravovací služby, zejména při poutích či hudebních festivalech. Mezi nejčastější nedostatky patří nesplnění obecných požadavků na potravinářské prostory a požadavků na prostory pro manipulaci s potravinami, uvedla Šalamunová. Jde například o uspořádání provozu, nevyčleněná místa pro manipulaci se syrovým masem a podobně. Časté je také neudržování provozovny a zařízení v čistotě a dobrém stavu.

Za zjištěná pochybení uložili hygienici v prvním pololetí 97 sankcí a vydali 118 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad.

Za nedostatky v oblasti koupacích vod a dodávek pitné vody bylo uděleno sedm pokut v hodnotě přes 50 000 korun.

Hygienici zkontrolovali také téměř 350 školních stravovacích zařízení, 363 škol a školských zařízení různého typu a 26 ostatních typů zařízení.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *