Inspekce uzavřela během deseti týdnů čtyřicet provozoven

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) za posledních deset týdnů uzavřela 40 restaurací, barů či pivnic, také několik prodejen potravin. Typickými důvody k uzavření provozovny je rozsáhlé a dlouhodobé zanedbání úklidu, výskyt škůdců, hromadění odpadu, nemožnost přístupu k teplé vodě a další prohřešky. Uvedl to mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Mezi menšími provozy zavřeli inspektoři i skladovací prostory prodejen řetězce Billa, a to v České Lípě v Děčínské ulici a v Neratovicích. V České Lípě se v blízkosti potravin ve skladu dělaly zednické práce, mohly ohrozit kvalitu nebo bezpečnost potravin, panovalo tam prašné prostředí. Proto inspekce zakázala užívat sklad a část prodejny pro prodej nebalených potravin, sdělil Kopřiva.

V Neratovicích bylo velké množství prachu a prodejce nezajistil ochranu proti kontaminaci. Rekonstrukce obchodu nebyla podle Kopřivy slučitelná s nároky na správné skladování potravin.

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek inspektoři na místě ukládají zákaz užívání prostor. Zároveň nařizují, aby zjištěná pochybení provozovatel napravil. Pokud opatření splní, při opakované kontrole zákaz inspekce uvolní, doplnil Kopřiva. Pokud je porušení předpisů závažné, zahájí inspekce správní řízení i uložení pokuty. Všechny zavřené provozy lze najít na portálu Potraviny na pranýři.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *