Inspekce zavřela další restaurace

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zavřeli za poslední tři týdny několik restaurací či barů a také prodejen potravin. Důvody zůstávají podobné jako v minulých měsících. Inspektoři nacházejí v provozovně buď hlodavce nebo nánosy nečistot, případně není v provozovně zdroj teplé vody. Hrozí tedy kontaminace potravin anebo nelze dodržet hygienické požadavky, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ve vážnějších případech ukládá SZPI ve správním řízení pokutu, v mírnějších nařídí pouze provozovnu uvést do stavu, kdy je možné znovu otevřít.
Mezi zavřené restaurace a hospody kvůli zanedbané hygieně, špíně či nánosu mastnot v kuchyních patří Pivnice u Přidalů v Hrušovanech u Brna, hospoda Pod smrkem v Křečhoři na Kolínsku, Čínská restaurace Jing Du v Plzni v Roosveltově ulici, Vinárna u Marka v Jičíně a restaurace Zlatý dvůr v Praze na Starém Městě.
Hlodavce či jejich trus inspektoři našli vedle zanedbaných a špinavých prostor v Restauraci u Susů ve Světicích v okrese Praha-východ a v Tabáku U Michala v Hrušovanech u Brna
Prodejny potravin zavřela inspekce čtyři. Jednou byla Hruška ve Všestarech na Královéhradecku, kde se vyskytovali nejen hlodavci, ale i mravenci. Dále šlo o tři vietnamské prodejny, a to v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku, kde bydleli lidé tam, kde se zároveň skladovaly potraviny, a majitel zanedbal úklid. Další zavřenou je večerka TONDA – Thi Hao Cu v Heřmanově Městci na Chrudimsku a poslední je večerka v Drnovicích na Vyškovsku.
Inspekce také zavřela Karlovu pekárnu v Tišnově na Brněnsku. V době kontroly se měnila chlebová pec za novou, přičemž nepořádek z montážních prací znečišťoval využívané pracovní plochy. V prostorách mezi výrobou a expedicí byly navíc neomítnuté zdi.
Spotřebitelé mohou zjištění inspekce sledovat na portálu Potraviny na pranýři, kde je k dispozici i fotodokumentace.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *