Jedlé rostlinné tuky nemusí být tak zdravé

Řada rostlinných jedlých tuků podle testu časopisu dTest obsahuje zdraví škodlivé látky. Třetina ze 24 vzorků by se v zemích s přísnějšími limity vůbec nesměla prodávat. Nejhůře dopadly tuky Albert Quality Rostlinný tuk a Palma Cera. Uvádí se to v tiskové zprávě časopisu pro spotřebitele.

Nejhůře hodnocené tuky měly vysoký obsah transmastných kyselin, které zvyšují riziko infarktu, podporují kornatění tepen, vznik cukrovky druhého typu a mohou vést i k dalším zdravotním potížím. Ve dvou zmiňovaných vzorcích podíl těchto látek více než desetinásobně překračoval limity platné v Rakousku, Švýcarsku nebo Dánsku.

Tuzemským normám však vyhovovaly, protože česká ani evropská legislativa obsah transmastných kyselin v potravinách nijak nereguluje. Redaktor dTestu Ondřej Jánoška k tomu poznamenal, že spotřebitelům důrazně doporučují, aby se potravinám s vysokým obsahem transmastných kyselin vyhýbali.
Některé testované tuky obsahovaly vysoké množství nasycených mastných kyselin, jež působí podobně nepříznivě jako cholesterol ze živočišných tuků. Podle Jánošky pochází především z palmového oleje, který je mezi výrobci oblíbenou surovinou díky nízké ceně. Při průmyslovém zpracování palmového oleje mohou vznikat také škodlivé estery s názvem 3-MCPD, které mají negativní vliv na mužskou plodnost a jsou možným karcinogenem, upozornil Jánoška.
Výrobci nemusí na obale uvádět podrobné údaje o skladbě použitých olejů. Povinné je pouze celkové množství tuku a rozlišení, zda jde o tuk rostlinný, živočišný nebo jejich kombinaci.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *