Jednání o standardech pro welfare brojlerů v EU selhala

Jednání o schválení návrhu směrnice, která by stanovila minimální standardy pro kuřata chovaná na výkrm, selhala. Přerušení rozhovorů způsobilo zejména odmítnutí navržených velmi mírných opatření pro reformu welfare ze strany Francie, Polska, České republiky a Maďarska. Jak uvádí Peter Stevenson, odborný poradce Compassion in World FArming, tato situace znamená, že přes pět miliard brojlerů, jež jsou ročně vykrmeny a poraženy v Evropské unii, zůstanou i nadále bez legální ochrany na farmách.

Návrh směrnice stanovoval konkrétní údaje, kterými se mohly řídit kontrolní orgány. Je skandální, že tato stvoření, jenž tvoří nejpočetnější skupinu hospodářských zvířat ročně v Evropské unii vykrmených, zůstane i nadále bez právní ochrany. Je nezbytné, aby rozhovory byly co nejdříve obnoveny, míní Stevenson.
Skoro všichni brojleři jsou podle poradce vykrmováni intenzivním způsobem. Jsou umístěni v bezokenních halách, někdy tak přeplněných, že jak jsou ptáci větší a větší, nelze spatřit podlahu. V jedné hale může být namačkáno až 50 000 kuřat, neexistují žádné legislativní limity.
Hlavní problémy pro život a welfare brojlerů plynou z tlaku na jejich co nejkratší dovršení věku pro porážku (s užitím selektivního šlechtění) v přibližně 41 dnech, což je dvakrát tak rychleji než před 35 lety. Nohy nedokáží nést velikou váhu těla a podlamují se. Desítky milionů kuřat trpí a jsou mrzačeny.
Nedávná britská vědecká studie, provedená u komerčních hejn pěti velkých britských producentů kuřat, zjistila, že 27, 3 % kuřat má mírné nebo vážné problémy končetin, které zhoršují jejich schopnost chůze (studii objednalo britské ministerstvo zemědělství a provedla univerzita v Bristolu). To znamená, že každým rokem je to přes 200 milionů brojlerových kuřat, která trpí poškozením končetin. Vědecký výzkum zřetelně uvádí, že se jde o bolestivý problém.
Peter Stevenson dodal, že neúspěch rozhovorů představuje ztracenou šanci pro producenty kuřecího masa v EU, aby stanovili zlepšené standardy welfare a ustavili evropské kuřecí vyšším welfare produktem v porovnání se zeměmi mimo EU.
Poradce vznesl požadavek na zákazníky, aby upustili od nakupování průmyslově vykrmovaných kuřat a žádali raději kuřecí z kuřat pocházejících z chovů volných nebo ekologických. Žádáme také supermarkety, aby nastavily vyšší welfare standardy pro drůbež chovanou uvnitř, zvláště by měly žádat, aby drůbež měla více prostoru a aby byly užívány pomalu rostoucí linie, u nichž není tak vysoké riziko bolestivých problémů s končetinami než u rychle rostoucích kuřecích hybridů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *