Asi pětinou se na celkové produkci masa podílí Jihočeský kraj

Stejně jako minulý rok patřila Jihočeskému kraji letos v prvním pololetí první příčka ve výrobě masa v České republice. Na jatkách byl poražen dobytek o jatečné hmotnosti 27 184 tun. Meziročně to ale představuje snížení o 5,4 procenta. Podniky v Jihočeském kraji vytvářejí zhruba pětinu domácí produkce masa. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Za meziročním poklesem krajské výroby je zejména klesající produkce vepřového. Od ledna do konce června bylo na jihočeských jatkách poraženo 25 397 tun vepřů, meziročně o šest procent méně. „Chov prasat je stále méně rentabilní. Proto během roku řada farem chov prasat zrušila. Například v sousedních Nemějicích a Branicích,“ uvedl předseda Zemědělského družstva Bernartice na Písecku Pavel Novotný. Proti tomu porážka skotu v prvním pololetí na jihu Čech stoupla o 5,5 procenta na 1775 tun. „Přišli jsme o některé zákazníky, kam jsme skot vyváželi. Proto se jich více porazilo doma,“ uvedl Novotný. Nejvíce skotu se porazí v Pardubickém kraji a na vysočině. Jihočeskému kraji v porážce náleží až sedmá příčka v zemi. Vliv na to má krajská specializace jatek i vývoz jatečného skotu. Podle Novotného ale chovají zemědělci na jihu Čech největší množství krav. „Většina ale následně skončí v zahraničí,“ uzavřel.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *