Jihočeští rybáři kvůli mrazům provzdušňují rybníky

Jihočeští rybáři kvůli mrazům provzdušňují desítky rybníků, ve kterých žijí mladé ryby. Led prosekávají, používají také stroje, rozmrazovače. Zimu si pochvalují, například proto, že na ryby pod zamrzlou hladinou neútočí kormoráni. Uvedli to zástupci několika jihočeských rybářství.

Zaměstnanci Rybářství Nové Hrady vysekali na rybníku Dolní velký, též nazývaném Dlouhé hráze, tři prosvětlovací prohlubně. Dělají je v nejhlubších místech, kde jsou hnilobné procesy nejsilnější. Led prořezávají, když je minimálně 15 centimetrů tlustý. Na jejich největším, Žárském rybníku s rozlohou 120,4 hektaru, spustili elektrický rozmrazovač.

Když je teplá zima, nejsou sice rybníky zamrzlé, ale ryba je neustále v pohybu a vysiluje se, zatímco v zimě jako letos se usadí. Rybníky se provzdušňují, protože plyny, které se do vody dostanou ze spadaného listí nebo rozkladem porostů a řas, se přes zimu uvolňují, zhoršují kvalitu vody pod ledem a nastane pokles kyslíku, řekl ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař.

Hlavně o komorové rybníky pečuje v mrazech Rybářství Třeboň. V nich tráví zimu mladé ryby, které budou rybáři lovit většinou na jaře. Aerační techniku nasadili na všech komorových rybnících. Oproti loňskému roku více řežou prohlubně v ledu. Loni byla situace jiná, rybníky nebyly dlouhodobě pod ledem. Když je zima mírná a rybníky nejsou zamrzlé, situace není pro rybí obsádky tak dobrá, protože tam můžou kormoráni, řekl Josef Malecha, předseda představenstva Rybářství Třeboň.*

Spíše kladně vnímá mrazy jednatel Rybářství Hluboká, které vlastní 136 rybníků, Vladimír Kaiser. Díky teplotám pod nulou se podle něj ozdraví prostředí v komorových rybnících, jichž má Hluboká asi padesát. Hlubočtí baštýři dvakrát až třikrát v týdnu měří a zapisují hodnoty kyslíku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *