Jourová: Dvojí kvalitu potravin by měly řešit národní inspekce

Dvojí kvalita potravin není problémem celé Evropy, situací by se měly zabývat obchodní inspekce členských států Evropské unie. Po schůzce se slovenskou ministryní zemědělství Gabrielou Matečnou to v pátek novinářům řekla eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska na společné schůzce začátkem března vyzvali Evropskou komisi, aby věnovala větší pozornost problému rozdílné kvality potravin v různých zemích unie. Za nepřijatelné považují, aby se lidem v jednom státě nabízelo zboží stejné značky ve stejném balení, ale v horší kvalitě než ve státě druhém. Okrajově se problémem zabýval i poslední summit EU. „Dovoluji si odhadovat, že problém snížené kvality potravin není problémem celé Evropy. My se snažíme řešit legislativně problémy, které jsou problémy celé Evropy, a pokud je to (problém) jen části (EU), tak se snažíme věc řešit jinak. Máme silnou spotřebitelskou legislativu, máme legislativu, která má potírat neférové obchodní praktiky a zavádějící reklamu,“ řekla Jourová. Dodala, že vysoké standardy na ochranu spotřebitele by měly využívat obchodní inspekce v zemích, ve kterých se problém vyskytne.

Slovenské úřady v únoru zveřejnily výsledky laboratorních testů potravin a uvedly, že nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku. Matečná na společné tiskové konferenci s Jourovou dodala, že dotčené země plánují vytvořit webovou stránku pro spotřebitele ohledně dvojí kvality potravin.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *