Klesá kvalita pšenice

Obsah dusíkatých látek důležitých především pro využití plodiny jako krmiva klesl u pšenice klesl hluboko pod průměr států EU. V loňském i letošním roce se u pšenice projevuje trend snižování obsahu dusíkatých látek, což je odraz nižší péče o výživu půdy. Řekl to včera na agrárním fóru v rámci veletrhu PragaAgro náměstek ministra zemědělství Lubomír Konšel. Kvalita domácí sklizně se podle něj může v příštích letech zhoršovat.

Kvalitativní parametry letošní úrody pšenice podle Konšela
zvlášť nepříznivě ovlivnilo počasí při sklizni. Produkce
nejkvalitnější potravinářské pšenice činí něco přes 600 tisíc
tun. Tuzemská roční potřeba plodiny pro potravinářské účely se pohybuje kolem 1,2 miliónu tun a je zajištěna s využitím méně kvalitních kategorií B a C.
Kvůli podpoře ceny pšenice z letošní sklizně iniciovalo ministerstvo podle Konšela zrušení vývozních licencí. To
například u řepky vedlo k tomu, že se její cena v ČR pohybuje na úrovni EU. Státní zemědělský intervenční fond navíc nevyhlásil intervenční cenu. Jak uvedl prezident Agrární komory Václav Hlaváček, intervenční cenu není vhodné vyhlašovat před sklizní, protože v minulosti byla vždy cenou maximální.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *