Komise má za úkol zavést limity na transmastné kyseliny v potravinách

Evropský parlament vybídl Evropskou komisi k zavedení povinných limitů na škodlivé transmastné kyseliny v potravinách vyráběných v Evropské unii. Tyto látky, zvané rovněž transtuky, mohou zvyšovat riziko srdečních a cévních onemocnění, stejně jako neplodnosti, Alzheimerovy choroby, cukrovky nebo obezity.

O transmastných kyselinách, které se používají zejména v levnějších potravinách, je podle průzkumů v evropských zemích informován jen každý třetí spotřebitel. To podle poslanců svědčí o tom, že samo označování na obalech potravin nestačí a že je třeba jej doplnit závaznými limity, které by měla navrhnout Evropská komise, a to nejlépe do dvou let.

Transtuky jsou nenasycené mastné kyseliny, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace (ztužování). V potravinářském průmyslu se používají od 50. let minulého století. Najít se dají v polotovarech a předpečeném pečivu, olejích na smažení a margarínech na pečení, v krekrech, sušenkách, v pukané kukuřici k přípravě v mikrovlnné troubě, ve smažených pokrmech, polévkách nebo omáčkách. Typickým příkladem bývá jídlo z rychlého občerstvení, takzvaný fastfood.

Podle Světové zdravotnická organizace (WHO) se doporučuje omezit jejich příjem tak, aby nepředstavovaly více než jedno procento z denní dávky kalorií.

Zákonné limity mají zatím kromě Dánska jen v Rakousku, Maďarsku a Lotyšsku. Další státy zavedly dobrovolná opatření, jiné země mají pouze stravovací doporučení.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *