Kontrola dioxinů v irském mase

V souvislosti s případem dioxiny kontaminovaného masa z Irska Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřovala původ baleného výsekového masa v obchodních řetězcích. Tento krát se inspektoři zaměřili na balené irské hovězí maso. Odebrali pět vzorků masa ve třech obchodních řetězcích, ale nadlimitní množství dioxinů se nepotrvrdil. Uvedla to mluvčí SZPI Martina Šmídtová a vysvětlila, že původní informace hovořily pouze o kontaminaci vepřového, později však irský úřad bezpečnosti potravin zjistil, že zasaženo bylo i irské hovězí, i když v menší míře.

Systémem včasného varování pro potraviny a krmiva, prostřednictvím kterého se členské země EU informují o nebezpečných potravinách, však dosud nepřišla žádná zpráva, která by potvrzovala, že by bylo uvedené kontaminované hovězí dovezeno do ČR.
Na rozdíl od vepřového se však irské hovězí v českých obchodních řetězcích prodává, potravinářská inspekce proto z důvodů předběžné opatrnosti provedla kontroly v předem vytipovaných provozovnách všech obchodních řetězců. Pokud inspektoři při těchto kontrolách narazili na balené hovězí z Irska, odebrali vzorky do laboratoře, aby byly otestovány na obsah dioxinů. Tak bylo odebráno pět vzorků masa ve třech obchodních řetězcích, nadlimitní obsah dioxiů se ale neprokázal, sdělila Šmídtová.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí kontrolu baleného masa a masných výrobků, které se nabízejí v obchodech. Dovoz, zpracování a výrobu těchto výrobků dozoruje Státní veterinární správa ČR, dodala Šmídtová.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *