Kontrola v celém řetězci

Státní veterinární správa (SVS) kontroluje potraviny živočišného původu v celém řetězci jejich výroby i prodeje. V rámci hygienického dozoru uskutečnila loni přes 88 tisíc kontrol ve všech krajích České republiky. Nejvíce — přes 42 tisíc — se týkalo provozů zabývajících se červeným masem, tedy porážek velkých jatečných zvířat, bouráren i masných výrob. Veterináři prověřovali dodržování zásad při výrobě potravin živočišného původu i jakost surovin.

Všímali si, zda výrobci nenahrazují deklarované suroviny levnějšími, například strojně odděleným masem (separátem). Jak připomněl ústřední ředitel SVS Milan Malena, podle platné legislativy je třeba zajistit sledovatelnost od výrobku až k původní surovině. U hovězího masa je také nutné rozlišit, zda jde o maso z býka, jalovice nebo krávy. U zvířete staršího než 30 měsíců musí být ze značení patrné, zda a kde proběhla zkouška na BSE. „Velké zpracovatelské závody mají systém, který potřebné označování zajišťuje,“ poznamenal Malena s tím, že u malých provozů se to řeší doprovodnými dokumenty, které se však mohou ztrácet.. Z kontrolní akce zaměřené na označování výrobků živočišného původu je zatím zřejmé, že nejvíce nedostatků— 36 z celkem 45 závad zjištěných od listopadu do konce roku, bylo právě u masa a masných výrobků. Nejčastěji se veterináři setkali se špatně uvedeným složením výrobku, postrádali i značky zdravotní nezávadnosti, v některých případech chybělo datum použitelnosti, jindy bylo přelepené novým údajem. V závěru uplynulého roku proběhly tiskem zprávy o závadném mase, které v Německu distribuovala firma Domez a jež se mohlo dostat i k nám. Masu pocházejícímu z této firmy přišli veterináři na stopu při prošetřování podezřelých zásilek dodaných dánskou obchodní firmou. Maso bez označení původu a zdravotní nezávadnosti nechali zlikvidovat. Pro nedostatečné zdravotní záruky v doprovodných dokumentech pozastavila SVS dovoz živých prasat z Polska a pokud se údaje v dokumentaci nezlepšení, postihne totéž i prasata z Nizozemska. V kontrolní akci, která běží od listopadu loňského roku, se veterináři věnují mrazírnám. Ověřují hygienický stav provozů, dodržování skladovacích teplot, označování potravin a způsoby likvidace zboží s prošlou lhůtou spotřeby. Při kontrolách narazili na některé stavební závady — například poškozené podlahy či dveře a únik amoniaku. Konstatovali také některé nedostatky ve značení výrobků. Setkali se však i s nepoživatelným zbožím neznámého původu. Veterináři loni zjišťovali i to, zda drůbeží maso neobsahuje látky, které by v něm pomohly zadržet vodu. Prověřovali vejce a vaječné výrobky, pozornost věnovali také marinovanému a jinak upravovanému masu prodávanému k další kuchyňské úpravě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *