Kutnohorský pivovar znovu vaří pivo

Kutnohorský pivovar, který v roce 2009 opustila skupina Heineken a jehož provoz byl ukončen, znovu vaří pivo. První várka byla uvařena 20. února, první sudové pivo se do hospod dostalo 7. dubna. Lahvové pivo se na pulty obchodů podle ředitele pivovaru Miloše Hrabáka dostane nejpozději tento čtvrtek. Pivovar od února vaří deseti-, jedenácti- a dvanáctistupňové pivo. Pivovar loni koupila od města kroměřížská společnost SMART estate za 16,4 milionu korun a provozuje ho nově založená firma Měšťanský pivovar v Kutné Hoře.

Letošní cíl je podle Hrabáka uvařit 12 000 až 15 000 hektolitrů piva. Současná kapacita dovoluje uvařit až 35 000 hektolitrů, toho chce pivovar dosáhnout v následujících třech až pěti letech. Přímo v pivovaru nyní pracuje zhruba deset lidí, příští rok se má počet zaměstnanců zvýšit na 20. Maximálního objemu 35 000 hektolitrů chce pivovar dosáhnout s 30 zaměstnanci. „Zhruba polovina současných zaměstnanců dělala v pivovaru i předtím, než v roce 2009 ukončil výrobu,“ řekl Hrabák. Pivovar se podle něj snaží navázat na zvyklosti z doby před ukončením provozu. „Varna je v místě varny, spilka v místě spilky, sklepy jsou tam, kde byly sklepy, takže v tomto všem navazujeme na to, jak se tady pivo dělalo dříve. Suroviny se předtím používaly české, dnes máme velmi podobné zdroje, takže pivo bude dosti podobné. Vodu používáme také stejnou jako předtím, než pivovar skončil,“ dodal Hrabák.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *