Kvůli přebytku cukru a hrozí v unii další kácení výrobních kvót

Pěstitelům cukrovky a cukrovarníkům v Evropské unii opět hrozí plošné krácení výrobních kvót, a to již od nynější sezony 2006/7. Kvůli přebytku cukru na evropském trhu totiž navrhl německý ministr zemědělství při jednání s kolegy z EU omezit výrobu ve všech členských zemích o desetinu.

„Je to nepříjemnost. Ještě se bude o této věci jednat, ale jsou odhady, že v Evropě bude obrovský přebytek cukru a možnosti jeho vývozu jsou omezené,“ řekl k tomu ministr zemědělství Jan Mládek. Rozhodnutí očekává příští měsíc.
Sama reforma trhu s cukrem, na níž se země dohodly loni v listopadu a která má platit od 1. července, se neopírá o plošné krácení kvót, ale o snížení cen cukru a cukrovky, což by mělo vést k odchodu slabších výrobců z trhu. Česká výroba cukru nyní dosahuje 550 tisíc tun, včetně exportu, ale sama česká kvóta činí jen 455 tisíc tun. Její případné snížení by podle ministra v praxi znamenalo omezení výroby, a to jak u pěstování cukrovky, tak u výroby cukru.
V unijních skladech je nyní asi 1,5 milionu tun cukru a hrozí další přebytek kolem 2,5 milionu tun. Možnosti exportu omezuje prohra EU ve Světové obchodní organizaci. Návrh na krácení kvót podle diplomatických zdrojů vyvolal odpor 11 zemí, které jsou rozděleny do tří skupin. Česko, Slovinsko a Španělsko byly proti jakémukoli krácení. Itálie, Polsko a Portugalsko se dožadovaly, aby se snižování netýkalo zemí, které kvůli reformě chystají pokles výroby o více než 50 procent, a Litva, Lotyšsko, Finsko, Irsko a Maďarsko požadovaly zachovat kvóty pro domácí spotřebu.
Evropská komise by do konce měsíce měla vypracovat formální návrh, o jehož přijetí bude rozhodovat unijní výbor pro cukr. K zablokování by byla zapotřebí kvalifikovaná většina hlasů z členských zemí, tedy nejméně 232 z 321 hlasů. Na to však dosavadní odpor nestačí. „S nápadem (na krácení kvót) přišlo tvrdé jádro, tedy Německo, Francie, Rakousko, Belgie, Nizozemsko a Dánsko, takže se obávám, že asi projde,“ připustil Mládek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *