Lesníci na Frýdlantsku vykáceli kvůli kůrovci stovky napadených smrků

Lesníci na Frýdlantsku museli kvůli kůrovci vykácet stovky napadených smrků. Další zdravé ale museli letos na jaře pokácet na obranná opatření, která mají zabránit přemnožení lýkožrouta smrkového a lýkožrouta lesklého v lesích. Pokud se to nezastaví v počátcích, pak už není šance. Uvedl to správce Městských lesů Frýdlant Jiří Pánek, který spravuje zhruba 1000 hektarů městských, soukromých i církevních lesů na Frýdlantsku.

Pokud má brouk příznivé podmínky – teplo a sucho, množí se geometrickou řadou. Jak řekl Pánek, z jedné letošní samičky, která uspěje a naklade vajíčka, může být příští rok až tisíc nových samiček a třetí rok na jaře už jich bude milion. Sucho a teplo v posledních třech letech navíc smrky v oblasti oslabilo, což množení kůrovce také nahrává. V lesích proto v těchto dnech vrcholí přípravy na jarní rojení kůrovce, které tu čekají na přelomu dubna a května. Připravují se lapače a lapáky, které mají co nejvíce brouků zachytit a zabránit jim, aby napadly stromy.

Na kůrovce se připravují i Lesy ČR, postižené jsou podle zdejšího správce Václava Vacka zejména oblasti Bulovky, Poustky a Jindřichovic. Jen v Poustce v lokalitě Harta museli vykácet 380 metrů krychlových smrků. Kácejí se nejen stromy napadené, ale i ty v těsném sousedství, kde je vysoká pravděpodobnost napadení škůdcem.

V lesích se kácely i stromy zdravé, které teď poslouží jako past na kůrovce při jarním rojení. Takzvané lapáky jsou odvětvené kmeny přikryté větvemi, aby rychle nevysychaly. Jak začnou zavadat, lákají kůrovce. Lesníci navíc používají otrávené lapáky – čtyři metry dlouhé kmeny natřené látkou, která kůrovce přímo ničí. To vše se ještě kombinuje s feromonovými lapači.

Kůrovec je pro smrkové porosty pohromou, lesníci se ale shodují, že také ukazuje, kam smrky nepatří. Na suchém písčitém podloží se jim nedaří, slábnou a kůrovci se nedokážou ubránit. Na mýtinách, které na Frýdlantsku po těžbě kůrovcového dřeva zbyly, už se proto smrky znovu nevysazují.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *