Martinovský masokombinát investuje

Přibližně 12 milionů korun už letos investoval masokombinát Martinov, kapacitně druhý největší producent masa v ČR, do výrobních zařízení, která mají firmu připravit na vstup do Evropské unie. Masokombinát se pustil do zásadnější obnovy poprvé po zhruba dvou letech, kdy jen udržoval stávající výrobní kapacity zmodernizované za více než 700 miliónů korun před rokem 1998.

Důvodem nových investic je rostoucí tlak EU na podniky s vývozní licencí pro země západní Evropy. Tyto firmy, které jsou pod trvalou kontrolou Ministerstva zemědělství ČR, Státní veterinární správy i přímých komisařů z bruselské administrativy, musejí s blížícím se vstupem České republiky do EU splnit všechny standardy běžné v zahraničních masokombinátech.
Masokombinát v Ostravě-Martinově proto letos během šesti měsíců mimo jiné za zhruba pět miliónů korun zrekonstruoval zařízení na rychlé chlazení zpracovávaného masa a za další asi tři milióny doplnil novou narážku na výrobu uzenin. Podnik také instaloval stroj na přesně kalibrované (vážené) výrobky a zprovoznil sekač na mražené potraviny. Tento týden společnost zahájila zkušební provoz nového tzv. nastřikovacího stroje, který umožňuje rovnoměrně naložit maso do láku a docílit kvalitního vnitřního prosolení před zpracováním masa v udírnách.
Ukázkou investic, které přímo souvisejí s požadavky EU, je zejména nové rychlé chlazení na provozech porážky a na pracovišti expedice masa. Společnost totiž musí dodržovat a zdokonalovat chladírenský řetězec, což znamená, že potraviny nesmějí být po celou dobu výroby a přepravy k zákazníkovi vystaveny teplotě vyšší než 4 stupně Celsia. Rovněž kalibrace masa, kterou vyžaduje i většina zahraničních obchodních řetězců, je evropskou zvyklostí.
Do konce letošního roku budou pokračovat ještě další, už provozní opatření (jako je například výměna podlahových krytin), která zvýší celkovou jakostní úroveň firmy.
Masokombinát Martinov má zhruba 40letou tradici. V 90. letech podnik prošel výměnou celého technologického zařízení a zajistil si chladírenský řetězec označovaný mezinárodní zkratkou HCCP pro celou dobu manipulace s masem. Balírenské technologie Dixie, do kterých firma investovala v letech 1999 a 2000, jsou dosud jedny z nejmodernějších v tuzemském potravinářství.
Martinov je jedním ze čtyř českých zpracovatelů masa, kteří mohou pod mezinárodně platným označením CZ s vědomím Ministerstva zemědělství ČR a Státní veterinární správy vyvážet své produkty na náročné trhy EU a také zpracovávat dovezené suroviny. Vývoz finální uzenářské produkce mají v ČR povoleny pouze dva podniky, jedním z nich je i Martinov.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *