Měšťanský pivovar v Poličce uvařil vloni meziročně více piva

Měšťanský pivovar v Poličce loni uvařil přes 116 000 hektolitrů piva, o sedm procent víc než v předloňském roce. Podnik zaznamenal druhým rokem stejný procentní růst. Uvedl to ředitel a předseda představenstva Karel Witz. Podnik dlouhodobě zvyšuje množství uvařeného piva. Většina zákazníků si vyzvedává pivo v areálu, loni 86 procent z nich. Přes 20 let pivovar prodává pivo nonstop ve všední i sváteční dny, což se také pozitivně odráží na rostoucí produkci.

Ceny piva se od ledna 2014 neměnily. Nový ceník plánuje pivovar od května letošního roku, zhruba o 50 haléřů více za láhev či půllitr piva, uvedl Witz. Pivovar vyrábí nepasterizované pivo, které má kratší dobu trvanlivosti, proto jej ani nevyváží. Pivo dodává v okruhu 200 kilometrů, například do Ostravy, Prostějova, Olomouce, Přerova, Brna, Hradce Králové a Prahy. Pivovar loni dokončil zdvojení sudové linky včetně stavebních úprav a instalace technologie. Dokončuje přístavbu administrativní budovy se skladem sudů v přízemí. V druhém patře bude laboratoř. Přístavba je dlouhá 27 metrů. Na výčepní piva a ležáky má podnik od roku 2009 platnou ochrannou známku České pivo, kterou uděluje Evropská unie. Pivovar každoročně vaří na Velikonoce, svatého Václava a Vánoce pivní speciály s vyšším podílem extraktu mladiny, na ně se ochranná známka nevztahuje. Karel Witz získal pivovar v roce 1994 v restituci. Je potomkem tamních právovárečníků. Historii vaření piva v Poličce zaznamenávají prameny od roku 1517.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *