Mikrobiologický monitoring potravin hlásí zlepšení

Jen 48 z 915 (tedy devět procent) vzorků potravin odebraných loni Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) nevyhovělo mikrobiologickým požadavkům. Ve srovnání s rokem 2004, kdy mikrobiologické parametry nesplnilo 14 procent kontrolovaných potravin, představuje loňský výsledek monitoringu zřetelné zlepšení. Podle tiskové mluvčí SZPI Daniely Kolejkové odebírají inspektoři vzorky pro monitoring plánovaně v průběhu celého roku.

Loni prověřovali z mikrobiologického hlediska kojeneckou výživu, sýry vyrobené z pasterovaného mléka, sójové výrobky, míchané saláty ze syrové zeleniny, lahůdkářské výrobky, plněné a zdobené cukrářské výrobky, čerstvé chlazené mleté hovězí a drůbeží maso a balené vody. Navíc vzali 20 vzorků, u nichž laboratoř stanovovala toxiny baktérií Staphylococcus aureus a Bacillus cereus. „Překročení přípustných hodnot koliformních baktérií a celkového počtu mikroorganismů se prokázalo u 11 z 26 (42 procent) vzorků sójových výrobků a u tří z 86 (27 procent) odebraných cukrářských výrobků. Mikrobiologickým požadavkům nevyhovělo také sedm z 80 (devět procent) vzorků lahůdkářských výrobků a sedm ze 43 (16 procent) balených vod,“ přiblížila výsledky monitoringu Kolejková a dodala: „Překročení těchto tzv. indikátorových mikroorganismů signalizuje porušení zásad správné výrobní praxe nebo jiné hygienické nedostatky při nakládání s potravinami.“ Bez vady nebylo ani zkoumané kuřecí maso: „V 16 vzorcích kuřecího chlazeného masa z celkem odebraných 42 vzorků (38 procent) zjistila inspekce patogenní mikroorganismy, a to kampylobakter (Campylobacter), salmonely (Salmonella spp.) a listerie (Listeria monocytogenes),“ uvedla Kolejková s tím, že tyto mikroorganismy mohou způsobovat onemocnění z potravin. Listerie našla inspekce také ve třech z celkem 62 (4,8 procenta) zkoumaných vzorků míchaných salátů ze syrové zeleniny. Bakteriální toxiny laboratoř nezjistila v žádném ze vzorků. Ostatní skupiny potravin, tedy kojenecká výživa, sýry a chlazené mleté hovězí maso mikrobiologickým požadavkům vyhověly.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *