Minipivovary chtějí plzeňský slad

Celkem osmi minipivovarům a menším pivovarům převážně z Plzeňska, ale také z Chebu, Strakonic a Prahy dodává plzeňský pivovar Gambrinus vlastní šrotovaný či nešrotovaný slad a pivovarské kvasnice. Za poslední tři roky takto největší český pivovar prodal 62 tun špičkového sladu, řekl jeho mluvčí Jiří Mareček.

„Meziročně jsou odběry víceméně stabilní, dlouhodobě ale zaznamenáváme nárůsty. Mikropivovary preferují naše suroviny zejména díky vysoké kvalitě. Navíc u sladu hraje roli také to, že odebírají sladový šrot, tedy rozemletý slad, který je připravený přímo na várku,“ dodal Mareček.
Slad připravuje pivovar ve vlastní sladovně, kde ho vyrobí ročně více než 80 tisíc tun, výhradně ze schválených odrůd jarního ječmene, které vyhovují chráněnému označení České pivo.
Restaurační minipivovary, jimž začal dodávat Prazdroj své suroviny dodávat hned od počátku jejich rozvoje, přitom neodebírají slad pouze jako zrna, ale již šrotovaný a připravený přímo na vaření sladiny. Z plzeňského pivovaru Gambrinus tak putuje rovnou „na várku“ a sládci minipivovarů ho nemusí mlít.
Každý z pivovarů, mimo Chebu a Strakonic, odebírá kvasnice v objemu asi deset litrů týdně. Dva větší výrobci si jednou za dva měsíce odvážejí dva hektolitry. Živé organizmy se převážejí ve sterilních nádobách. Kvasničné kultury musí být uskladněny v chladném prostředí, kde se teplota pohybuje mezi minus čtyřmi až plus dvěma stupni Celsia.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *