Mlékárna chystá investici za bezmála 80 milionů korun

Investici za 80 milionů korun do technologie příjmu vykoupeného mléka připravuje mlékárna Olma, která by díky tomu měla v budoucnu lépe zužitkovat tuto základní výrobní surovinu. Polovinu nákladů pokryje dotace z Programu rozvoje venkova. Uvádí se to na internetových stránkách Olmy, která patří do holdingu Agrofert, a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

„Realizací projektu se umožní oddělený příjem a skladování syrového mléka s různou kvalitou a jeho další zpracování na produkty s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou sýry, jogurty a sušená mléka,“ uvedla Olma na svých internetových stránkách. Olma bude investovat do nové technologické linky pro příjem, výběr a skladování syrového mléka. Zařízení umožní oddělené zpracování mléka pro různé skupiny výrobků podle jeho jakosti. Hodnota plánované investice činí 79,5 milionu korun. SZIF letos na jaře Olmě na tento projekt schválil dotaci 39,5 milionu korun. Investice má být v olomoucké mlékárně zahájena letos v prosinci a dokončena v srpnu 2019. Mlékárna Olma v posledních letech masivně investuje. Téměř 160 milionů korun bude stát nová linka na výrobu jogurtů, zakysaných smetan a fermentovaných nápojů. Její instalace by měla být dokončena letos na podzim. Olma na projekt získala z Programu rozvoje venkova dotaci 65 milionů korun.

V předchozích letech Olma investovala například do nové technologie na výrobu máselných výrobků, díky které jako první tuzemská mlékárna uvedla na trh tradiční máslo se sníženým obsahem tuku. Zařízení stálo bezmála 100 milionů korun. V roce 2014 Olma zahájila další velkou investici za více než 100 milionů korun, která směřovala do nové výrobní linky na přírodní sýry, z nichž první pod názvem Olmín začala mlékárna prodávat loni. Na projekt získala Olma dotaci 46 milionů korun z Programu rozvoje venkova. Vedení Olmy si od těchto investic slibuje zvýšení konkurenceschopnosti a diverzifikaci portfolia mléčných výrobků.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *