Mléko a suchi (komentář)

Obvykle má mléko pramálo společného s tradičním japonským pokrmem ze syrových ryb. V době automatů, v nichž je možné nakoupit čerstvě nadojené mléko, to však už tak jednoznačně neplatí. Mléko s automatů je totiž stejně syrové jako ryba na japonském pokrmu, nebo jako tatarský biftek či vajíčko, s nímž si jej konzumenti na talíři smíchají.

Na rozdíl od syrového mléka vám však u suchi či tatarského bifteku nikdo důrazně nedoporučuje, abyste je před konzumací převařili, byť ani tyto pokrmy stejně jako syrové mléko nevyhovují každému.
Počátkem roku vydal hlavní hygienik varování, že čerstvé mléko z automatů může přivodit průjem a jiné zažívací obtíže. Média o tom obšírně informovala a prodej z mléčných automatů rapidně poklesl. Producenti mléka se zlobili jak na hygienika, tak na novináře.
a poukazovali na to, že mléko v automatech je z prověřených zdrojů a dokonale ošetřeno. Nebylo to však nic platné, protože běžný spotřebitel věřil spíše novinovým článkům, které varování odborníků citovaly. Otázkou ovšem je, kterým odborníkům věřit, zda těm, kteří schválili provoz automatů a kontrolují je, nebo těm, kteří varují před riziky. Nakonec, jak se zdá, rozhodnou znovu novináři. Minulý týden totiž provedl jeden celostátní denník namátkový průzkum a nechal laboratorně prověřit kvalitu syrového mléka z řady automatů. A světe div se, bylo v pořádku.
Určitě je dobře, že nás instituce, které mají péči o zdraví lidu v popisu práce, varují před riziky. Zároveň ale záleží na míře takového rizika a zejména na jeho adekvátní prezentaci. Po zmíněném článku zřejmě mediální bublina o nebezpečnosti syrového mléka splaskne a já věřím, že se lidé opět budou řídit především svojí chutí a stravovacími návyky i se všemi běžnými radostmi a riziky, které jídlo a pití člověku odnepaměti přináší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *